Úroda jablek bude druhá nejnižší od roku 1995

16.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Letošní úroda jablek v sadech českých pěstitelů bude zřejmě druhá nejnižší od roku 1995. Podle posledního odhadu k 1. září sklizeň meziročně klesne o 19 procent na necelých 118.000 tun. Důvodem propadu je nepříznivé deštivé počasí v době květu stromů. Protože výpadek postihl i ostatní země v Evropě a loňské zásoby jsou vyprodané, očekává se růst ceny jablek. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Ovocnáři čekají, že farmářské ceny jablek z letošní úrody se po loňském propadu dostanou k úrovni cen jablek z úrody roku 2008. Tehdy se ceny podle odrůdy a kvality pohybovaly mezi deseti až 14 korunami za kilogram. Ceny jablek z úrody roku 2009 pak kvůli hospodářské krizi spadly na šest až deset Kč za kilogram. Čeští pěstitelé kvůli tomu na tržbách ztratili kolem 200 milionů korun.

Obdobná situace jako v ČR je i v dalších zemích EU. Polsko jako největší producent jablek v Evropě hlásí meziroční propad v produkci o 700.000 tun a sklizeň tam zřejmě nedosáhne ani dvou milionů tun. Nižší sklizně ohlásili i další významní evropští producenti. Například Belgie čeká propad o 27 procent, Německo o 17, Nizozemsko o 15, Francie o čtyři a Itálie o tři procenta.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita