Japonsko se vrací v čase

15.09.2010 | , Saxo Bank
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


15.9. 2010 Po týdnech spekulací, kdy dojde k intervenci Bank of Japan, tato událost nastala dnes v noci. Toto téma se dokonce dostalo do popředí v nedávných volbách, v nichž japonský premiér N. Kan (prozatím) obhájil post předsedy vládní DPJ. Chuť riskovat se s tímto oznámením zvyšuje.

Co se děje?

Intervence Bank of Japan kromě oslabení jenu také na trzích povzbudí chuť k riziku a vyšle akcie vzhůru. Obchodní sentiment si teď jistě v krátkodobém horizontu vydechne, ale ze střednědobého nebo dlouhodobého hlediska to stěží něco vyřeší. Prozatím však počítejme s rostoucí chutí k riziku a stoupajícími akciemi.

Situace na trhu

Bank of Japan přes noc intervenovala na devizovém trhu, což způsobilo velký růst akcií a měnových párů s JPY. Od poslední intervence BOJ uběhlo už šest let, proto je možné, že banka zapomněla, že takováto politika nefunguje. Dostane se Japonsku označení měnového manipulátora, nebo to platí jen pro Čínu? Japonsko to v noci veřejně přiznalo a dokonce přišlo s návrhem, že USDJPY na úrovni 82 je klíčová hladina tolerance.

Podíváme-li se na USA, výroba v srpnu poklesla a my očekáváme nulovou změnu. Důvodem není jen hromadící se důkazy týkající se pomalého vývoje zpracovatelského sektoru (přičemž index zpracovatelského průmyslu ISM je výjimkou, která potvrzuje pravidlo), ale také to, že červencová zpráva byla ovlivněna abnormální sezónní situací, když automobilky zůstaly otevřené.

Maloobchodní tržby včera velký rozruch neudělaly, ale podnikové zásoby pozitivně překvapily stejně jako velkoobchodní zásoby před týdnem. Toto společně s obchodní bilancí hraje do karet HDP za 3. čtvrtletí, nicméně prozatím zůstáváme u naší předpovědi mezičtvrtletního růstu 1,5 % v ročním vyjádření.

Výsledky německého průzkumu ZEW (ekonomický sentiment) se oproti předchozí hodnotě 14 a očekávaným 10 propadly na tristních -4,3. Navíc nejde o jednorázový propad, ale spíše o potvrzení aktuálního trendu. Jedná se o nejhorší výsledek od února 2009. Složka aktuální situace nad očekávání stoupla k 59,9.

Akcie: pohled zblízka

Na akciových trzích pokračuje vzestup. Tentokrát díky intervenci japonské centrální banky (BoJ), která dnes určitě vytlačí akcie nahoru. Jsme stále přesvědčeni, že se nacházíme v pásmu a S&P500 se blíží k jeho horní hranici – kolem hladiny 1130. Dojde-li k prolomení směrem nahoru, pak budeme zcela jistě potřebovat něco fundamentálnějšího, než je intervence centrální banky. Přestože očekáváme nějakou reakci Fedu na blížící se volby, tyto reakce nevyřeší fundamentální makroekonomické problémy. Tržby zůstanou slabé a marže, které se přibližují předchozím maximům, rýsují strop pro akcie.

Autor článku

Tiskovka