Brněnský strojírenský veletrh je příležitostí hovořit s partnery

15.09.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


14.9. 2010 Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek se dnes na 52. mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně intenzivně věnoval bilaterálním jednáním se zahraničními partnery.

Nejprve se sešel s delegací Sverdlovské oblasti Ruské federace vedené prvním místopředsedou vlády a ministrem průmyslu, energetiky a vědy Sverdlovské oblasti Alexandrem Jurjevičem Petrovem. Tato oblast patří do první pětice ekonomicky nejsilnějších oblastí Ruska, její síla a význam pramení především z rozsáhlé průmyslové základny a značného nerostného bohatství. „Hovořili jsme o spolupráci mezi Českou republikou a Sverdlovskou oblastí, jak na poli zahraničního obchodu a investic, tak také technického vzdělání. Jsem přesvědčen, že stávající spolupráce mezi našimi firmami a univerzitami má velký potenciál,“ uvedl po setkání ministr Martin Kocourek.

Poté ministr Kocourek společně s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou a dalšími hosty zahájil „Business day Ruské federace“, což byla příležitost pro české firmy seznámit se investičními a exportními možnostmi pro české firmy v konkrétních regionech subjektech Ruské federace. „Není nejmenší pochyby o tom, že Ruská federace je klíčovým hospodářským partnerem České republiky jako významný dodavatel základních strategických surovin, vyspělý partner v oblasti vědeckotechnické spolupráce a perspektivní odběratel produkce českého průmyslu,“ řekl ministr Kocourek a dodal: „Při hodnocení našich vzájemných obchodních vztahů nemohu nezmínit, že významným prvkem jejich rozvoje je přímá hospodářská spolupráce s jednotlivými ruskými regiony. Před několika desítkami minut jsem se sešel s delegací Sverdlovské oblasti a takováto setkání považuji za důležitý impuls k rozvoji našich hospodářských vztahů.“

Poté se ministr Kocourek zúčastnil seminář Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP), na kterém hovořil o nutnosti zefektivizovat roli EGAP a České exportní banky (ČEB) tak, aby obě instituce co nejlépe podporovali export výrobků českého průmyslu.

Následně se ministr Kocourek sešel s ministrem hospodářství a práce německé spolkové země Sasko- Anhalsko Reinerem Haseloffem o vzájemné spolupráci.

Odpoledne pak ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek jednal s brazilským ministrem obrany Nelsonem Jobimem o bezpečnostních otázkách a o rozvoji hospodářských a obchodních vztahů mezi oběma zeměmi. „Brazilská ekonomika je pro naše exportéry velmi zajímavou příležitostí, o čemž svědčí dvojnásobný meziroční nárůst českého exportu do této země za prvních šest měsíců letošního roku. Nyní se na tomto největším jihoamerickém trhu otevírají příležitosti v oblasti dodávek obráběcích strojů, energetiky a letecké techniky,“ uvedl ministr Kocourek a dodal: „Jsem přesvědčen, že dosažená úroveň hospodářských a obchodních vztahů umožňuje rozšířit i spolupráci mezi našimi zeměmi i v investiční oblasti.“

Autor článku

Tiskovka