Patent na bakterii, která produkuje palivo

15.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Americká společnost Joule Unlimited se chystá oznámit, že získala patent na geneticky upravenou bakterii produkující palivo. Organismus prý dokáže přeměnit sluneční světlo a oxid uhličitý na složky nafty. Funguje tak na základě fotosyntézy. Informoval o tom deník The New York Times (NYT). Podle něj to možná znamená, že bude možné vyrábět náhražky etanolu a nafty jednodušeji a levněji než dosud.

Joule prý je první firmou, která si patentovala organismus vylučující uhlovodíkové palivo přímo pomocí slunečního světla. Jiné společnosti pracují na organismech, které vytvářejí palivo, pokud dostávají cukr například z kukuřice či celulózy. Bakterie, upravená sinice, vytvořená výzkumníky cambridgeské firmy, ale údajně žádný cukr nepotřebuje.

Odborníci na alternativní paliva se podle NYT shodují, že fotosyntéza je při vývoji biopaliv slibnou cestou. Hlavní překážkou v současnosti je přeměna produktu z bakterií na biopalivo, která si vyžaduje dodatečnou energii. Organismus, který by potřebné složky vytvářel přímo, by tento problém odstranil.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita