Za datovou schránku mají platit jen úřady

13.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministerstvo vnitra ustoupilo od návrhu, aby všichni uživatelé datových schránek platili za odeslání zprávy. V materiálu, který nyní úřad poslal do vlády, už navrhuje zpoplatnit zprávy jen pro orgány veřejné moci, nikoliv pro občany či firmy. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz.

Odesílání zpráv je hrazeno ze státního rozpočtu a ministr vnitra Radek John (VV) v srpnu navrhl, aby se na nákladech od ledna podílel každý odesílatel. Firmy proti zpoplatnění schránek, které musejí povinně používat, protestovaly.

Záměr ministerstva vnitra na zpoplatnění posílání zpráv pro všechny odesílatele podle serveru v připomínkovém řízení kritizovala Hospodářská komora a další zástupci podnikatelů i většina ministerstev a krajských úřadů.

Stát dosud platí České poště bez daně z přidané hodnoty zhruba 15 korun za každou zprávu odeslanou orgánem veřejné moci. Od roku 2011, kdy bude dosaženo hranice 33 milionů odeslaných zpráv, by tento poplatek měl klesnout na 13,36 koruny bez DPH za zprávu. Kromě toho stát paušálem financuje provoz systému.

Ministerstvo vnitra zdůrazňuje, že i částka kolem 15 korun - pokud by ji od ledna nově museli platit odesílatelé - je výrazně nižší než cena doporučeného dopisu, za kterou orgány veřejné moci platí mezi 30 a 32 korunami. Uznává nicméně, že část korespondence tvoří obyčejné zásilky za deset korun.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita