České strojírenství se oživuje, podmínky má ale ztížené

13.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


České strojírenství zasažené hospodářskou krizí se v letošním roce začalo postupně oživovat. Růst zažívá i sériová výroba, přestože nedosahuje průměru minulých silných let. Vyšší zisky lze ale očekávat jen u firem, které mají velké zakázky včetně inženýringu. Strojírenské firmy musejí také čelit asijské konkurenci. Pozici jim však ztěžuje slábnoucí ocelářská výroba, rostoucí náklady na energie i složitá logistika. ČTK to sdělil prezident Národního strojírenského klastru Jan Světlík.

Krize podle něho v loňském roce otřásla s těmi strojírenskými firmami, které neměly vlastní produkty nebo se zacílily na jediného zákazníka. Například v Moravskoslezském kraji přineslo první pololetí roku 2009 pokles výroby až o 40 procent, hlavně u firem napojených na hutnictví a automobilový průmysl.

"Špatné firmy zkrachovaly, dobré přežily krizi se šrámy, některé z nich dokonce posílily. Po firmách, které to nezvládly, zůstala technologická základna, zařízení a investice, které lze využít pro nové projekty," dodal Světlík, který je generálním ředitelem a předsedou představenstva společnosti VÍTKOVICE HOLDING.

Podle něho je pro letošní rok důležité, aby strojírenské podniky nezaspaly oživení trhu a využily příležitosti vstoupit do velkých energetických projektů. "Pokud posílíme inženýringové obory, strojírenství může být opět vlajkovou lodí exportu i dlouhodobě udržitelného ekonomického růstu," naznačil s tím, že české firmy exportují zhruba 80 procent svých produktů.

Hlavním trendem ve strojírenství jsou podle Světlíka dodávky technologických celků "na klíč" včetně inženýringu, neboť ve světě roste poptávka po miliardových dodávkách pro energetiku. "Je třeba být u těchto obrovských projektů - například v Jižní Koreji, Indii, Turecku, Ukrajině nebo Číně, která otevírá větší prostor pro privátní a poloprivátní firmy," uvedl.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita