Pěstitelské pálenice budou mít letos vinou neúrody špatný rok

10.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Velmi špatná úroda třešní, meruněk i švestek, malá sklizeň hrušek i nejasná úroda jablek bude důvodem, proč letos pěstitelské pálenice vyrobí výrazně méně destilovaného alkoholu než loni. Půjde o jednu z nejhorších sezon za posledních deset až 15 let, uvedl prezident Unie destilatérů ČR Václav Šitner.

Loni vyrobilo přes 500 pálenic v ČR 5,8 milionu litrů absolutního alkoholu, což byl jeden z nejsilnějších roků za 15 let. Letošní produkce pálenic se bude pohybovat mezi 30 až 40 procenty běžného roku, tedy mezi třemi až čtyřmi miliony litrů.

"Třešně se letos neurodily v celé Evropě. U meruněk to byl na Moravě i Slovensku propadák, který nenastal deset až 15 let," řekl prezident. Podle ovocnářů budou letos švestky na pětině oproti standardním rokům. "Dá se říct, že švestky nebudou. Zahradníci tvrdí, že stromy po loňské rekordní úrodě odpočívají," dodal. Markantně menší úroda je také u dominantních pěstitelských zemí jako je Maďarsko a Srbsko.

Také hrušek bude podle Šitnera velmi málo. Podzimní hrušky budou zhruba na 20 až 30 procentech standardního roku, dodal.

U jablek odhadují majitelé pálenic až poloviční propad poptávky oproti loňsku. "Každý kraj je jiný. Teprve teď ale začíná sklizeň podzimních druhů," uvedl Šitner, který nevidí situaci u jablek tak špatně. Sadař, který intenzivně nestříkal, což je 80 procent zahrádkářů, ale bude mít podle něj plody napadené strupovitostí. Nebude je proto většinou skladovat a odveze je raději do pálenic. Záleží ale také na tom, jaké ceny nabídnou výkupny; zda se lidem vyplatí do nich jít.

V Česku je nyní v provozu 561 pálenic, z toho 30 procent je v Čechách a zbytek na Moravě, nejvíce na Vizovicku a Uherskohradišťsku. Řada z nich ale nefunguje každoročně a zvláště letos se všechny neotevřou. Jejich počet se ročně zvyšuje v průměru o 20 nových. Některé naopak mohou končit, protože se zpřísňují hygienické předpisy a začala je kontrolovat zemědělská a potravinářská inspekce. Někteří mladí potomci moravských rodů už také pálit "kořalku" nechtějí.

Zpráva převzata z Potravinářské komory ČR.

Autor článku

Firemni aktualita