Kocourek: Zákon o významné tržní síle by měl být zrušen

10.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Zákon o významné tržní síle, který od letošního února reguluje vztahy mezi obchodníky a dodavateli, by podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka měl být zrušen. Kocourek to řekl novinářům po dnešním setkání s prezidentem Václavem Klausem. Zákon o významné tržní síle předloni vypracovala skupina poslanců ČSSD a normu podpořila Potravinářská komora. Obchodníci zákon kritizují a tvrdí, že je nekvalitní a poškozuje jejich vztahy s dodavateli.

"Ten zákon samotný ve své podstatě přínosný není, protože je to speciální zákon upravující jenom jednu dílčí oblast obchodních vztahů, takže z podstaty věci je naprosto nesystémový a opravdu si zasluhuje zrušení," uvedl Kocourek. Ministr nyní hodlá jednat s obchodníky a dodavateli, aby se seznámil s jejich návrhy. "Určitě budu trvat na tom, že pokud se nějaká ustanovení mají použít jako zpřesňující, tak by měla být zapracována do zákona o ochraně hospodářské soutěže," podotkl Kocourek. Zákon o významné tržní síle podle něj "musí zmizet".

Zemědělci i potravinářské firmy jsou proti zrušení zákona o významné tržní síle. Naopak obchodníci i někteří odborníci upozorňují, že tento zákon může zdražit potraviny na pultech obchodů a navíc sníží ochotu obchodních řetězců odebírat zboží od tuzemských firem.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita