Nejvíce konkurenceschopné je opět Švýcarsko, ČR spadla

09.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nejkonkurenceschopnější ekonomikou světa zůstalo letos Švýcarsko, dříve první Spojené státy si opět pohoršily a z druhého místa je sesadilo Švédsko a před USA se v pořadí dostal i Singapur. Ukázala to zpráva o globální konkurenceschopnosti, kterou dnes zveřejnilo Světové ekonomické fórum (WEF). Česká republika klesla z loňského 31. místa na 36. pozici a Slovensko se propadlo až na 60. místo z loňské 47. pozice.

Z vyspělých zemí si dobře vede například Německo, které se v hodnocení posunulo o dvě příčky vzhůru a je na 5. místě. Naopak Spojené státy o dvě příčky spadly, jsou čtvrté a dostalo se před ně Švédsko a Singapur. Z prvního místa nicméně Spojené státy vypadly už loni, kdy je odsunulo zmíněné Švýcarsko. Výrazně se zhoršila i konkurenční schopnost Dánska.

Relativně stabilní jsou zbylé tři země skupiny BRIC, kterou vedle Číny tvoří Brazílie, Rusko a Indie. Všechny tyto země jsou od 51. do 63. místa. V Latinské Americe si nejlépe vede Chile, které se umístilo 30., na druhém nejvyšším místě je v tomto regionu Panama, které v globálním žebříčku patří 53. místo. Kostarika je 56., Brazílie je na 58. místě.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita