Fio: Inflace v srpnu stagnovala, meziročně je však vyšší

09.09.2010 | , Fio banka
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


9.9. 2010 Měsíc srpen přinesl meziroční růst cen spotřebního zboží o 1,9%, meziroční tempo růstu tak zůstalo stejné jako v červenci. V meziměsíčním porovnání poklesla inflace o 0,3%. Očekávána byla inflace na úrovni 2% respektive -0,2%.

Za poklesem cen oproti červenci stojí především zlevnění některých druhů zeleniny, dopravy a nižší ceny pohonných hmot. Naopak vyšší byly, ve srovnání s předchozím měsícem, ceny dovolených, masa, olejů, cukru a kakaa. Do meziročního růstu inflace se nejvýrazněji promítlo zdražení potravin, nealkoholických a alkoholických nápojů společně s tabákovými výrobky. Zdržení bylo patrné také u zemního plynu, tepla a vody. Naopak růst byl nejvíce přibržděn nižším růstem cen pohonných hmot, které byly meziročně o 11,2% vyšší (v červenci to bylo 13,8%).

Inflace i přes svůj nižší než očekávaný růst o 1,9% nepřinesla však žádné výraznější překvapení. I nadále počítáme s mírným zvýšením inflace v následujících měsících. Do inflace se může promítnou překvapivě vyšší výdaje domácností a lepšící se situace na trhu práce. Podle našich odhadů se inflace v následujících měsících přehoupne přes dvě procenta a následně dojde k jejímu snížení zpět pod tuto hranici. I přes očekávané mírné zvýšení tempa růstu cen se inflace bude stále držet na nízkých hodnotách. Očekáváme, že za celý rok 2010 dosáhne inflace v průměru hodnoty 1,5%.

Autor článku

Tiskovka