Platby kartami VISA indikují oživení turismu

08.09.2010 | , Capital Partners
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


8.9. 2010 Turistický průmysl podle společnosti VISA zaznamenal během prvních šesti měsíců tohoto roku obrat k lepšímu. V tomto období se výdaje zahraničních turistů cestujících do USA prostřednictvím platebních karet VISA zvýšily o 20 % v porovnání se stejným obdobím předchozího roku.

„Stejný trend můžeme pozorovat také v případě amerických turistů cestujících mimo území USA, kdy platby kartami VISA vzrostly v prvním čtvrtletí o 9,3 %,“ uvádí Ing. Josef Stoulil, analytik CAPITAL PARTNERS.

Spojené státy zůstávají i nadále jednou z nejpopulárnějších destinací pro turisty z celého světa. Růst ve výdajích v úvodu letošního roku, především návštěvníků z Číny a Brazílie, potvrzuje důležitost asijsko-pacifického regionu a Jižní Ameriky pro světovou ekonomiku. „Právě tyto regiony tak zřejmě mají možnost vybřednout z probíhajících turbulencí ekonomik a realizovat obrat z náročného období v letech 2008 a 2009,“ komentuje Ing. Josef Stoulil, analytik CAPITAL PARTNERS a doplňuje: „V roce 2009 výdaje mezinárodních návštěvníků vykázaly snížení o 12 %. Hlavním ovlivněním bylo sociální a ekonomické prostředí ve světě.“

Dopad ropné katastrofy v Mexickém zálivu

Společnost VISA aktivně spolupracuje s turistickými operátory a organizacemi v Mexickém zálivu, poskytuje jim data o výdajích a další informace, které mohou pomoci ohodnotit resp. ocenit krátkodobé a dlouhodobé dopady úniku ropy na turistický průmysl v oblasti.

„Zatím se ukazuje, že ropná havárie neměla bezprostřední dopad na turistiku v prvních týdnech po události,“ uvádí Ing. Josef Stoulil, analytik CAPITAL PARTNERS a dodává: „Květnové transakce kartami VISA potvrzují, že výdaje turistů byly nad úrovní roku 2009, nicméně k rapidnímu propadu došlo až v červnu letošního roku, kdy útraty zaznamenaly pokles o 42 % v meziměsíčním srovnání s květnem tohoto roku a rovněž 9% snížení v meziročním srovnání.“

Všechny 4 státy podél Mexického zálivu mohly v květnu a červnu sledovat snížení turistické aktivity i výdajů. Konkrétně jde o tyto státy Unie: Alabama (-8 %), Florida (-35 %), Louisiana (-65 %) a Mississippi (-65 %).

Ubytovací služby a sektor ropy a plynu jsou dvěma hlavními průmyslovými a obchodními segmenty nejvíce postiženými krizí. Objem transakcí kartami VISA v ubytovacích službách poklesl o 50 %, zatímco v sektoru ropy a plynu byl zaznamenán úbytek o 42 %. Podle nedávné studie o hotelových kapacitách v době krize v Mexickém zálivu 35 % majitelů hotelů a dalších ubytovacích kapacit řeklo, že únik ropy přiměl hosty zrušit své budoucí rezervace a 42 % odpovědělo, že havárie je poškodila ve schopnosti si zajistit v budoucnu různé akce.

„Celkově se však ukazuje, že USA a turistický průmysl začaly růstovou trajektorii během prvních 6 měsíců letošního roku a únik ropy způsobený havárií plošiny Deep Horizon britské firmy BP by měl být brzy zapomenut,“ komentuje Ing. Josef Stoulil, analytik CAPITAL PARTNERS a dodává: „K tomu může také pomoci právě zmíněné zvýšené využívání karet VISA.“

Autor článku

Tiskovka