Zajistěte své investice proti měnovému riziku - nyní online!

07.09.2010 | , Fio banka
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


7.9. 2010 Klienti Fio banky, největšího on-line brokera v ČR, se mohou při investování v zahraničí zajistit proti měnovému riziku prostřednictvím tzv. měnového úvěru, který mohou nově získat on-line ve své obchodní aplikaci e-Broker.

Pokud chce český investor nakoupit cenné papíry v cizí měně, musí obvykle podstoupit devizové riziko, tj. riziko vyplývající z pohybu směnného kurzu zahraniční měny k domácí měně, a akceptovat dodatečné transakční náklady vyplývající z rozdílů mezi prodejním a nákupním měnovým kurzem. Fio banka však nabízí jedinečné řešení – měnový úvěr, jehož prostřednictvím si může si ve Fio bance poinvestor může potřebnou částku půjčit a vyhnout se tím jak devizovému riziku, tak dodatečným kursovým nákladům. To vše nyní nově - nově on-line přímo z aplikace e-Broker. Ve své burzovní aplikaci e-BrokerOd pondělí 6.9.2010 zde klient v navigační liště nalezne průvodce, který jej přehledně provede jednotlivými kroky elektronického uzavřením smlouvy. Poté se mu při nákupu cenných papírů na zahraničních burzách (USA, SRN, Polsko, Maďarsko) pokyn automaticky vypořádá v měně obchodu i v případě, že danou měnou nedisponuje nebo jí nemá dostatek.

Jako zajištění mu úvěru slouží odpovídající částka v jiných měnách, které má klient na svém účtu k dispozici, přepočtená aktuálním devizovým kurzem střed (CZK, EUR, USD, PLN nebo HUF). Pokud měna v záruce posílí, může splatit úvěr ze záruky dle aktuálního devizového kurzu a tím realizovat kurzový zisk k zajištěné devizové pozici. Zjednodušeně lze říci, že klient může čerpat úvěr v takové hodnotě, v jaké na příslušném účtu disponuje kladnými zůstatky v libovolných měnách, jež automaticky slouží jako záruka. Úvěr lze použít i na nákup v ČR, pokud klient nedisponuje dostatkem českých korun a má na účtu prostředky v jiné z uvedených měn.

Měnový úvěr využívají investoři při obchodování s cennými papíry ke dvěma hlavním účelům. Prvním z nich je již zmíněné zajištění proti riziku ztráty vlivem změn kurzů na devizových trzích. Druhým je úspora při vypořádání obchodu v jiné měně, než má klient aktuálně k dispozici na obchodním účtu - tím, že danou měnu nemusí nakupovat na devizovém trhu, ušetří na nákladech na konverzi měn. Žádné poplatky neplatí ani za přistavení úvěru.Za aktivaci služby nejsou účtovány žádné poplatky a každý zájemce může bez jakýchkoliv administrativních omezení čerpat úvěr v hodnotě až 5 mil. Kč nebo ekvivalentu v jiných měnách. Cenaou za poskytnutí úvěru je pouze úrok úvěru se, jež se počítá na denní bázi jako úrok z čerpaného objemu měny na konci obchodního dne. Úrok se liší podle měny úvěru, například pro úvěr v USD aktuálně činí 2 % p.a.

„Měnový úvěr dosud poskytovala sesterská společnost BaFio. Díky sjednocení procesů do Fio banky a elektronickému zřizování úvěru nyní bude pro klienty jednodušší nejen jeho získání, ale i obsluha - v rámci produktu jsou následné operace na zahraničních trzích a jejich vypořádání nastaveny zcela automaticky. Věříme, že investoři nový komfort služby ocení,“ komentuje novinku Marek Polka, ředitel Klientské divize banky.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT