Odboráři se s premiérem zatím nedohodli na způsobu snižování platů

07.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Vláda trvá na snížení objemu platů ve veřejném sektoru o deset procent. Odbory nesouhlasí s vytvořením jedné tarifní tabulky.

Zástupci odborů v čele s předsedou ČMKOS Jaroslavem Zavadilem se včera již poněkolikáté setkali s předsedou vlády Petrem Nečasem a ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem. Ani tentokrát ale jasná dohoda nepadla.

„Odboráři preferují, má-li dojít ke krácení objemu mzdových prostředků, redukci stávajících tabulek s tím, že odmítají, aby docházelo ke změnám tohoto systému. V tomto máme rozdílné názory a musím říci otevřeně a korektně, že jsme se neshodli, ale tuto věc nepovažujeme za uzavřenou,“ řekl premiér Petr Nečas.

Vláda preferuje hlubší změnu systému platových tarifů a stupnic. Odboráři to odmítají. „Čas, který byl pro tak důležitou změnu, byl velmi malý, nejsou žádné analýzy, které vedou vládu k tomu, aby takovou změnu nastartovala,“ řekl odborový předák Jaroslav Zavadil.

Podle premiéra budou jednání pokračovat. Vláda se bude tímto problémem zabývat poprvé ve středu a poté budou následovat jednání na expertní úrovni mezi zástupci vládního kabinetu a zástupci odborů.

Ministr Drábek plánuje jednu tabulku pro všechny skupiny veřejných zaměstnanců. Podle premiéra to je jedno z akceptovatelných řešení. „Nicméně zkrácení objemu platů o deset procent není věc k jednání, z toho vláda neustoupí za žádných okolností. To, o čem jednáme, je způsob krácení,“ dodal Nečas.

Zpráva převzata z www.vlada.cz.

Autor článku

Firemni aktualita