MF ČR: Úspěšná emise eurobondů

07.09.2010 | , Ministerstvo financí
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


6.9. 2010 Česká republika dnes úspěšně vydala emisi 10letých dluhopisů denominovaných v euro v objemu 2 miliardy s ročním pevným kupónem ve výši 3,625%.

„Emisi eurobondů hodnotím jako mimořádně úspěšnou,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. „Investoři ocenili reformní úsilí vlády, což se projevilo ve výrazném snížení rizikové prémie s pozitivním dopadem na náklady financování státního dluhu,“ dodal ministr Kalousek.

Česká republika má kreditní rating A1 od agentury Moody’s se stabilním výhledem, A s positivním výhledem od agentury Standard & Poor’s a A+ s positivním výhledem od agentury Fitch. Transakce je první benchmarkovou emisí České republiky od dubna 2009 a je velikostí stejná jako dosud největší emise denominovaná tohoto typu.

Mandát na transakci byl oznámen v pátek 3. září a proces sbírání objednávek začal v pondělí ráno 6. září. Úvodní indikace ocenění byla stanovena nad střed kotací pro euro swapovou sazbu (střed) ve výši 115 až 120 bazických bodů a byla oznámena trhu v 9.30 ráno. Kniha objednávek rostla stabilně na základě poptávky od investičních fondů, pojišťoven a bankovních knih, což umožnilo snížit indikativní ocenění na 110 až 115 bazických bodů a dále až na 105 až 110 bazických bodů nad swapovou sazbu (střed). Objednávková kniha byla uzavřena v 11.30 hodin středoevropského času a dosáhla objemu více než 5,3 miliardy euro.

Vysoká kvalita úvěrového hodnocení České republiky a vysoký zájem investorů umožnily finální ocenění nové emise ve výši 2 miliardy euro na úrovni 105 bazických bodů nad střed kotací pro swapové sazby, tzn. na nejnižším bodě revidovaného cenového rozpětí, což odpovídá +136,7 bazických bodů nad referenčním německým vládním dluhopisem. Toto ocenění představuje prémii ve výši zhruba 10 bazických bodů oproti stávajícímu dluhopisu České republiky s kupónem 4,125% splatným v březnu 2020, který má kratší splatnost.

„Tato transakce představuje významný krok v naplňování strategie financování a řízení státního dluhu pro rok 2010 a ve střednědobém horizontu. Realizací emise došlo k pokrytí zbytkové výpůjční potřeby státu pro rok 2010 a pro první měsíce roku 2011. Jako vysoce pozitivní hodnotíme vysokou poptávku ze zahraničí a její rovnoměrné geografické rozložení v rámci EU, čímž byl splněn hlavní strategický cíl diverzifikace zdrojů financování státu. Historicky nízký výnos emise 3,707% v dané splatnosti potvrzuje vysokou mezinárodní důvěryhodnost země, ocenění silných makroekonomických fundamentů a programu současné vlády“, uvedl náměstek ministra financí Jan Gregor.

Autor článku

Tiskovka