Šrotovné Rusku velmi pomáhá

07.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Výsledky prodejů nových vozů za první pololetí v Rusku ukazují výrazný nárůst. Ve srovnání se stejným obdobím roku minulého došlo fakticky k 70% nárůstu prodeje nových osobních vozů! Bezesporu hlavní vliv na tento nárůst mělo zavedení šrotovného.

Vzhledem k tomu, že o šrotovné je opravdu velký zájem a kvóty jsou téměř vyčerpány, rozhodla ruská vláda o vydělení dodatečných 10 miliardách rublů na program utilizace starých vozů. Nárůst prodejů zaznamenaly všichni tuzemští výrobci AutoVaz, Gaz, Uaz, ale i zahraniční koncerny, které mají montážní závody v Rusku.

Ruský trh je ve srovnání se západními trhy v podstatě stále ještě velmi hladový, pro srovnání např.: průměrný počet osobních vozů na 1000 obyvatel v Německu činí 550 vozů, v USA 750 vozů a v Rusku je to pouze 235 vozů. Z tohoto pohledu zůstává Rusko nadále jedním z nejperspektivnějších trhů pro výrobce osobních vozů.

Mezitím se realizují nové a nové projekty, nedávno byl uveden do provozu nový montážní závod PSMA (Peugeot, Citroen, Mitsubishi Motors), který má plánovanou roční výrobní kapacitu 125 tis.vozů, investice do výstavby nového závodu dosáhly 470 mil. EUR. Dalším projektem je montážní závod Hyundai, který bude produkovat 150 tis. vozů, zahájení výroby vozů Hyundai v Petrohradu je plánováno na začátek příštího roku.

Zpráva převzata z agentury CzechTrade.

Autor článku

Firemni aktualita