Mezinárodní veletrh řemesel v Lichtenštejnsku

06.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ve dnech 4. až 11. září 2010 se v Schaanu (Lichtenštejnsko) uskuteční 18. ročník průmyslově-obchodní a řemeslnický veletrh "LIHGA 2010", který je nejvýznamějším hospodářským veletrhem v Lichtenštejnsku.

Na tomto mezinárodním veletrhu řemesel se Česká republika představí jako "země - host". Hlavním cílem je prezentace České republiky jako moderní země v rámci Evropské unie s bohatými zkušenostmi při přizpůsobování se podmínkám EU. Rovněž je to i propagace českých výrobních a obchodních firem vč. organizací cestovního ruchu se zaměřením na spotřební průmysl a řemesla, perspektivní jsou také oblasti bankovnictví a pojišťovnictví a právnické služby získání nových obchodních kontaktů, zvýšení potenciálu dalšího rozvoje bilaterálních obchodně-ekonomických vztahů v daném teritoriu. Česká účast na veletrhu vychází ze základní myšlenky prezentovat široké veřejnosti v Lichtenštejnsku informaci o obnovení diplomatických vztahů mezi Lichtenštejnským knížectvím a Českou republikou v roce 2009. Z tohoto důvodu byla Česká republika na veletrh pozvána jako "země - host" (GAST LAND).

Slavnostního zahájení se zúčastní delegace MPO vedená NM Ing. Hovorkou. Jedná se o akci, na které podpora MPO ČR pro vystavovatele je významná, neboť se do značné míry jedná o malé a střední podniky.

Na realizaci této akce se účastní kromě MPO také agentury CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism.

Stručná charakteristika hospodářských a obchodních vztahů mezi Českou republikou a Knížectvím Lichtenštejnsko

Knížectví Lichtenštejnsko (dále jen Lichtenštejnsko) nepatří zatím mezi významné obchodní partnery České republiky. Na celkovém obratu našeho zahraničního obchodu zaujímá tak 98. místo.

Přímé lichtenštejnské investice do české ekonomiky

Podle údajů České národní banky představuje stav přímých lichtenštejnských investic v ČR (od roku 1993 do konce 1. čtvrtletí 2010) hodnotu 327 mil. EUR, což znamená podíl 0,4% na celkovém stavu přímých zahraničních investic v ČR za zmíněné období.

Stav českých přímých investic v Lichtenštejnsku ve stejném období představuje hodnotu 31,9 mil. EUR, což znamená podíl 0,3 % na celkovém stavu českých přímých investic v zahraničí.

Možnosti uplatnění českých exportérů na lichtenštejnském trhu

Pro české firmy představuje Lichtenštejnsko relativně malý trh avšak s velkou kupní silou. Jde o kultivovaný trh, zejména pro kvalitní a luxusní zboží. Důležité jsou možnosti spolupráce na třetích trzích, včetně spolupráce v oblasti financování projektů. Významné postavení v Lichtenštejnské ekonomice i prostor pro spolupráci vytváří sektor služeb.

Smluvně právní základna

8. září 2009 - podpis společného prohlášení ČR a Lichtenštejnska o navázání diplomatických styků a současně také memoranda o budoucí spolupráci.

Autor článku

Firemni aktualita