Americká ekonomika ztratila v srpnu jen 54 tisíc pracovních míst

06.09.2010 | , Fio banka
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


6.9. 2010 Američtí zaměstnavatelé v soukromém sektoru vytvořili v srpnu 67 tisíc nových pracovních míst, přičemž analytici očekávali růst jen ve výši 40 tisíc a revize pro předchozí měsíc ukázala růst o 107 tisíc.

Celková zaměstnanost mimo zemědělských sektor se ve veřejném a soukromém sektoru snížila o 54 zaměstnanců z důvodu poklesu počtu pracovních míst ve veřejném sektoru o 114 tisíc, což bylo způsobeno zejména ukončením programu pro sčítání lidu. Navíc revize celkové zaměstnanosti mimo zemědělský sektor vykázala za červenec pokles pracovních míst jen o 54 tisíc.

Míra nezaměstnanosti vzrostla v srpnu v souladu s očekáváním na úroveň 9,6 %. Jediné negativní překvapení ve statistice za srpen přišlo díky poklesu počtu pracovních míst v průmyslu, kde se zrušilo 27 tisíc, kdežto analytici odhadovali růst ve výši 10 tisíc.

Díky lepším příchozím datům z trhu práce se snížily obavy investorů ohledně možného propadu amerického hospodářství do recese a futures na americký akciový index prudce vyskočily. Americká centrální banka FED očekává vyšší růst tamního hospodářství v roce 2011.

Autor článku

Tiskovka