Úroda chmele bude nadprůměrná

04.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Už potřetí za sebou čekají čeští pěstitelé nadprůměrnou úrodu chmele. Daří se ale i jejich zahraničním konkurentům a pivovary ještě ani zdaleka nespotřebovaly loňské zásoby, takže čeští chmelaři budou muset s cenou dolů. Možná budou muset jít až pod hranici udržitelné ceny, uvedl předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Bohumil Pázler. Po polovině sklizně se odhad úrody drží na 6500 tunách.

Kdyby se letošní úroda prodávala za loňské ceny, pěstitelé by za ni utržili asi 1,17 miliardy korun a mohli by dál pokračovat v modernizaci svých hospodářství; až donedávna finančně strádajících. "Jenže teď jsme spíš ve velmi složité situaci. Už loňská sklizeň se ve světě neprodala a zůstala na skladech, i když v Česku se tehdy podařilo prodat všem. Ale teď už bude velký tlak na snižování ceny," řekl Pázler.

Chmelařům nepomáhá ani stále silnější koruna, a tak musejí zkoušet hledat nové odrůdy. Tradiční odrůda Žatecký poloraný červeňák ztratila během poslední dekády své výsadní postavení a vyklízí místo novým odrůdám, podobnějším zahraničnímu chmelu. Jejich podíl vzrostl letos už na 12,5 procenta, před devíti lety to bylo jen 3,5 procenta. Čeští spotřebitelé by to zatím pocítit neměli, 80 procent českého chmele se totiž exportuje.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita