Týdenní komentář: Ekoboom v době utahování opasků

03.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ačkoli českou ekonomiku čekají težké časy úspor veřejných rozpočtů, ekologii se v Česku daří. Potvrzují to údaje z právě končícího pracovního týdne.

1. Ekofarem v ČR rekordně přibylo, je jich již téměř 3500
Ekologie je dnes velké téma, není tak velkou senzací nárůst počtu ekofarem. Od začátku roku jich rekordně přibylo. Jejich počet vzrostl o 30 procent na téměř 3500. Růst byl nejrychlejší za 20 let. Téměř o třetinu se zvýšil také počet výrobců biopotravin.


2. Řetězce kvůli zájmu lidí zvyšují podíl českých potravin v nabídce
Zájmu o ekologické zemědělství odpovídá i zvyšující se počet tradičních českých potravin v českých obchodech. Podíl zboží, které do českých obchodních řetězců dodávají tuzemské firmy, se podle průzkumů pohybuje od 80 do 90 procent. Obchodní řetězce tak podíl českých produktů ve své nabídce mírně zvyšují.


3. Země živitelka přilákala kolem 100.000 návštěvníků
Zájem o zemědělství přilákal také největší počet vystavovatelů na akci Země živitelka. Na agrosalonu jich bylo téměř 800. Výstava jako každý rok nabídla novinky z rostlinné a živočišné výroby, zemědělské techniky, zahradnictví i lesního a vodního hospodářství.


4. Ekonomičtí ministři chtějí zasáhnout do růstu cen energií
Proekologické aktivity nepřinášejí jen samá pozitiva. Podpora solární energie má za následek zdražování energie. Vláda tak chystá změnu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů a další nástroje, jak zbrzdit růst cen energií v souvislosti s boomem solárních elektráren.


5. Výpověď bez udání důvodu vláda nenavrhne
Před vládou stojí také úkol novelizovat zákoník práce. O jeho přesné podobě bude ještě koalice ODS, TOP 09 a VV jednat. Výpověď bez udání důvodu ale vláda nenavrhne, potvrdil to premiér Petr Nečas.


6. Vláda připravila úsporný rozpočet na rok 2011
Úsporná opatření přesto přijdou. Vláda Petra Nečase má už připravený úsporný rozpočet na rok 2011. Deficit díky škrtům klesne až o 30 miliard korun. Vyrovnaný rozpočet plánuje vláda do roku 2016.


7. Odboráři se bouří proti úsporám, Brusel čeká demonstrace
Evropským odborářům se ale obecně nelíbí úsporná opatření, která některé země Evropské unie včetně Česka přijímají. Na 29. září proto Evropská odborová konfederace svolává do Bruselu demonstraci.


8. Průměrná mzda vzrostla o 2,4 procenta
Průměrná mzda mezitím zase o něco stoupla, ve 2. čtvrtletí 2010 činila 23 513 Kč, což je o 542 Kč (2,4 %) více než ve stejném období roku 2009. Nejvyšší růst vykázala odvětví „těžba a dobývání“ (o 10,4 %), „výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu“ (o 5,4 %) a „zdravotní a sociální péče“ (o 4,9 %).


9. Pozastavení příjmu žádostí o záruky pro podnikatele na území postiženém povodní
Podnikatelé, kteří chtěli žádat o záruky za bankovní úvěry pro malé a střední podnikatele k realizaci projektů na území postiženém živelnou pohromou v roce 2010, mají smůlu. Příjem žádostí je pozastaveno, posledním dnem bylo 1. září 2010.


10. Podnikatelům z OPPI půjde příští rok devět miliard
Příští rok má jít podnikatelům přes devět miliard korun a to z operačního programu Podnikání a inovace. Tolik chce v příštím roce získat z evropských fondů ministerstvo průmyslu a obchodu.


Autor článku

Karel Pospíšilík