Zintenzivňujeme spolupráci s Lotyšskem

01.09.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


31.8. 2010 Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek dnes spolu se svým lotyšským protějškem Artisem Kamparsem za přítomnosti prezidentů obou zemí, Václava Klause a Valdise Zatlerse, zahájil Česko — lotyšské podnikatelské fórum.

Cílem fóra je podpořit partnerství mezi Českou republikou a Lotyšskem v obchodní a ekonomické oblasti a podpořit spolupráci podnikatelů z obou zemí. Fóra se zúčastnilo několik desítek českých a lotyšských firem z oboru strojírenství a metalurgie, energetiky, teplárenství, informačních technologií a dalších sektorů.

Podnikatelské fórum navazuje na včerejší jednání ministra Kocourka a lotyšského ministra hospodářství Artise Kamparse.

"Obchod je klíčovým faktorem ekonomické spolupráce obou zemí a intenzivní jednání o povzbuzení vzájemné obchodní výměny, ke kterým došlo v letošním roce, jsou velice užitečná," zhodnotil jednání ministr Martin Kocourek. Od roku 2007, kdy trvale rostoucí obchod dosáhl hodnoty téměř 300 miliónům eur, naše obchodní spolupráce klesá. "Ekonomiky České republiky a Lotyšska se postupně zotavují. To je ten správný moment, abychom zvrátili trend a obnovili tradici růstu vzájemného obchodu. V Lotyšsku vidím spoustu obchodních a investičních příležitostí pro české firmy a orgány státní správy jim budou nápomocny v přiblížení těchto příležitostí," dodal ministr Kocourek.

Za leden až červen 2010 představoval český vývoz do Lotyšska hodnotu 54,3 mil. eur, přičemž více než polovina tohoto objemu připadala na stroje a dopravní zařízení. Dalšími významnými komoditami jsou chemikálie a příbuzné výrobky. V lotyšském exportu do České republiky, jehož hodnota za leden — červen 2010 činila 12,6 mil. EUR, nadále převažuje nejrůznější spotřebitelské zboží, stroje a potraviny.

Autor článku

Tiskovka