Průzkum: Daňovou jistotu snižují hlavně rychlé změny v zákonech

31.08.2010 | , Deloitte
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


31.8. 2010 Hlavní příčinou nejistoty českých firem při plnění daňových povinností jsou časté změny domácí legislativy. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte mezi velkými společnostmi působícími v ČR. Kromě vyšší právní stability by daňovou jistotu podle firem zlepšilo také zavedení předběžných konzultací s finančními úřady.

„Daňová jistota bývá zásadním parametrem při klíčových rozhodnutích podniků. Zejména firmy, které chtějí v České republice nově investovat, se poměrně často ptají, co mohou jako daňoví poplatníci očekávat od tuzemské daňové správy,“ řekl vedoucí partner daňového a právního oddělení Deloitte v ČR Tomas Seidl.

Podle průzkumu považuje více než 60 procent firem daňovou jistotu v ČR za nižší než v ekonomicky vyspělých zemích, jako je například Německo nebo Británie. Časté změny legislativy jmenovalo jako hlavní příčinu daňové nejistoty 40 procent oslovených firem, nedostatek a změny pravidel nebo veřejných pokynů finančních úřadů nejvíce vadil 24 procentům podniků, následovala možnost zpětné účinnosti legislativních změn (14 procent) a dlouhé řešení daňových sporů (10 procent).

„Daňové právo má jinou dynamiku než ostatní právní obory. Obyčejní daňoví poplatníci vnímají všechny změny jako stále komplikovanější labyrint pravidel. Ale upřímně řečeno si nemyslím, že se to někdy zlepší, protože daňová pravidla odrážejí stále složitější uspořádání naší společnosti, “ poznamenal John Ploem, partner daňového a právního oddělení Deloitte.

Jako prostředek ke zlepšení daňové jistoty uvedlo 40 procent firem stabilitu právních norem a předpisů. Povinnost finančních úřadů zodpovědět v krátké lhůtě dotaz daňového poplatníka, který si chce objasnit soulad svého chystaného postupu s daňovou legislativou, preferovalo 27 procent dotázaných. Konzultování chystaných změn právních norem s podniky by si přálo 11 procent firem a stejný podíl se vyslovil pro průběžnou aktualizaci pravidel finančních úřadů.

„Bylo by velmi výhodné mít k dispozici podstatně širší rozsah závazných stanovisek finančních úřadů ohledně postupů zdanění. Česká republika učinila značný pokrok, stále ale existuje prostor pro další zlepšování. Ve srovnání s ostatními právními systémy ve střední Evropě jsou nicméně zákony a související vyhlášky v ČR poměrně stručné a výstižné,“ zdůraznil Jaroslav Škvrna, vedoucí partner Deloitte pro oblast daní ve střední Evropě.

“Na základě svých zkušeností se domnívám, že by větší a strukturovanější dialog s daňovými poplatníky vyústil v podstatně větší daňovou jistotu v České republice. Obecně platí, že jistota vede k efektivnějšímu vynakládání prostředků na výběr daní a k nižším nákladům na zajištění souladu se všemi daňovými povinnostmi daňového poplatníka,“ uvedl Peter Wright, partner daňového a právního oddělení Deloitte.

Z průzkumu dále vyplynulo, že naprostá většina firem má zkušenost s daňovou kontrolou. Postup a chování daňových správců bývá při kontrolách zpravidla bezproblémový a transparentní. Na druhou stranu s časovým rámcem kontrolního šetření nebylo spokojeno 45 procent respondentů. Nejproblematičtější oblastí ve vztahu s finančními úřady je daň z přidané hodnoty.

Mezi firmami přetrvává názor, že vztah s finančním úřadem závisí do značné míry na konkrétní osobě nebo oddělení správce. Opačný názor mělo pouze 9 procent respondentů. Polovině firem se vícekrát stalo, že různá oddělení finančního úřadu měla v určité věci odlišné názory. Ačkoli 71 procent zástupců firem vyhlásilo, že by případně byli ochotni podstoupit s finančním úřadem soudní spor, tento způsob zatím využilo pouze 22 procent oslovených.

„Jistě neexistuje země, ve které by se daňoví poplatníci mohli těšit úplné daňové jistotě, takový systém by kladl obrovské finanční a administrativní požadavky. Doufáme však, že nová vláda přijme aspoň některé z žádoucích rozhodnutí a kroků vedoucích ke zlepšení daňové jistoty v České republice,“ uzavřela Radka Mašková, ředitelka daňového a právního oddělení Deloitte.

Autor článku

Tiskovka