ČR je pro firmy zemí s nižší daňovou jistotou

31.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Téměř dvě třetiny velkých firem působících v ČR vnímají daňovou jistotu v Česku jako nižší než v jiných vyspělých státech, jako je například Německo nebo Velká Británie. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Deloitte. Nejistotu u firem vyvolávají především časté změny zákonů, pravidel nebo veřejných pokynů finančních úřadů. K téměř stejnému výsledku došel i průzkum společnosti Deloitte na Slovensku, kde 59 procent firem vnímá daňovou jistotu nižší než v jiných vyspělých zemích.

"Daňová jistota bývá zásadním parametrem při klíčových rozhodnutích podniků. Zejména firmy, které chtějí v ČR nově investovat, se poměrně často ptají, co mohou jako daňoví poplatníci očekávat od tuzemské daňové správy," uvedl vedoucí partner daňového a právního oddělení Deloitte Tomas Seidl.

Časté změny legislativy považují za hlavní příčinu nejistoty dvě pětiny oslovených firem. Nedostatek a změny pravidel nebo veřejných pokynů finančních úřadů vadí nejvíce 24 procentům firem. Polovině firem se totiž podle průzkumu vícekrát stalo, že různá oddělení finančních úřadů měla v určité oblasti odlišné názory. U podniků tak přetrvává názor, že vztah s finančním úřadem závisí do značné míry na konkrétní osobě nebo oddělní správce.

Dvě pětiny firem pak pro zlepšení jistoty požadují stabilitu právních norem a předpisů. Dalších téměř 30 dotázaných by uvítalo povinnost finančních úřadů zodpovědět v krátké lhůtě dotaz daňového poplatníka. Konzultace chystaných změn s podniky by přivítalo 11 procent dotázaných.

Téměř 80 procent firem je pak podle průzkumu spokojeno s postupem a chování daňových kontrolorů. Na druhou stranu není 45 procent spokojeno s délkou daňové kontroly.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita