Zákaz klasických žárovek má v Evropě řadu odpůrců

31.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Postupné stahování klasických žárovek z trhu, které pokračuje od středy 1. září ukončováním uvádění do prodeje žárovek o příkonu 75W a vyšším, má v Evropské unii celou řadu odpůrců. Český prezident Václav Klaus, který již loni při ukončení prodeje žárovek s příkonem 100W vyzval spotřebitele, aby se jimi dostatečně předzásobili, zdaleka není se svým názorem v osamění.

Slova o "žárovkovém socialismu", s nimiž jako první přišel německý týdeník Der Spiegel, nacházejí úrodnou půdu v celé řadě členských států unie. Prodej klasických žárovek se v Německu po oznámení ukončení jejich prodeje v roce 2009 zvedl o celkem 150 procent a podobný vývoj statistici zaznamenali i v sousedním Rakousku.

Podle průzkumu rakouského deníku Wiener Zeitung více než polovina Rakušanů považuje konec klasických žárovek za nesmyslný a zdaleka jim nevadí jen chladné a nepřirozené světlo, které podle některých spotřebitelů vydávají úsporné žárovky. Evropská asociace pro koordinaci zastoupení spotřebitelů při standardizaci (ANEC) totiž varovala, že unijní pravidla dostatečně neregulují obsah rtuti v úsporných žárovkách.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita