Bárta obnoví platby stavařům, až se s nimi dohodne na slevách

31.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministr dopravy Vít Bárta chce donutit stavební firmy, které stavějí dálnice a železnice, ke slevám. Ministr stavbařům zarazil přísun peněz a chce jej obnovit, až se s nimi dohodne na slevách. Řekl to dnešní Mladé frontě Dnes (MfD).

Stát podle MfD dluží firmám zhruba 1,2 miliardy korun za faktury po splatnosti od Ředitelství silnic a dálnic, další stovky milionů chybí od Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). U ní ale ministr peníze zřejmě brzy uvolní.

Částka u neproplacených faktur po dvouměsíční splatnosti už přesahuje dvě miliardy korun a každým dnem narůstá. Na rozdíl od minulých let, kdy stát dlužil kvůli vyschlé kase, je nynější zpoždění zcela záměrné - má vylepšit ministrovu pozici při jednání se stavbaři, píše deník.

Státu se však taková metoda může prodražit. Za každý den zpoždění mohou stavební firmy účtovat penále. "Pokud bychom to dělali, denně bychom měli nárok na nejméně půl milionu korun," řekl MfD šéf Sdružení pro výstavbu silnic Petr Čížek. Stavbaři to však prý zatím dělat nechtějí.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita