Poradna: Dotace pro fitness, posilovnu nebo ekoturistiku

31.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Dotační prostředky se dají použít i na financování fitness centra nebo posilovny, ale má to svá přísná pravidla...

Výstavba objektu fitcentra

Otázka: Provozuji Fitcentrum ve Ždírci nad Doubravou, na jaře bychom chtěli stavět nový objekt. Chtěli bychom se věnovat i dětem a seniorům (upravené trenažery na spinning atd.). Spolupracujeme s městem, ale jinak jde o podnikatelský záměr fyzických osob. Pro město ale pro okolí to bude mít velký přínos: Kurzy první pomoci, dětský koutek, přednášky o životním stylu, in-line opravna, fitness, spinning, masáže, body styling atd. Byla by prosím nějaká možnost podpory nebo dotace na tuto novou stavbu a činnost?

Odpověď: Vzhledem k tomu, že Žďírec n. Doubravou má více jak 2000 obyvatel, nelze pro Vás využít Program rozvoje venkova (PRV). Pak nezbývá nic jiného, než Regionální operační program NUTS2 Jihovýchod, kde však v současné době nejsou plánovány výzvy, které by tuto oblast podnikání podporovaly. Poslední možností (vyjma podpory města) je sledovat krajské dotační tituly, které jsou vyhlašovány Krajským úřadem kraje Vysočina.


Založení posilovny

Otázka: Chtěla bych začít podnikat - založit si svoji vlastní posilovnu. Zajímá mě možnost dotaci, vzhledem k tomu, že se jedná o tělovýchovu a sport a vlastně i rozvoj v našem kraji - Jesenicko.

Odpověď: Hodláte podnikat v NUTS2 Střední Morava, kde lze dotovat rekostrukce zanedbaných objektů, ve kterých bude následně provozována občanská vybavenost. Jedná se o opatření z poetickým návzvem "2.4". Jistou možností je také získat podporu od místního úřadu práce. Konkrétnější podmínky Vám jistě sdělí přímo na něm, okres od okresu to je jinak, nejedná se však o podporu nějak zásadní.


Vybudování ekoturistického "penzionu"

Otázka: V oblasti Krušných hor mám vybranou nemovitost, z které bychom chtěli zřídit místo pro ekoturistiku s gastronomickým a ubytovacím provozem. Je možná dotace na koupi nemovitosti a její rekonstrukci?

Odpověď: V současnosti doporučuji jít cestou Programu rozvoje venkova. Podmínkou je vybudovat Vaše zařízení v obci do 2 000 obyvatel. Neuvádíte žádné údaje o historii a oboru Vašeho dosavadního podnikání. Dále doporučuji, abyste využil stávající budovu (rekonstruoval ji). Doporučuji vybudovat nějakou fitness místnost a dále např. cyklopůjčovnu (včetně vybavení) a doporučuji přesunout sídlo společnosti / trvalou adresu OSVČ do obce, kde budete svůj záměr realizovat. Výzva pro tuto aktivitu bude otevřena příští rok na začátku léta, do výzvy potřebujete zejména platné stavení povolení. Je tedy vhodná doba zahájit práce na přípravě.

Pokud si nevíte s něčím ohledně dotací rady, zeptejte se v dotační poradně.

Autor pracuje pro společnost Renards.

Autor článku

Pavel Kostlán

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT