Pololetí 2010: Přes 4 500 nových pracovních míst

30.08.2010 | , CzechInvest
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


26.8. 2010 Investoři přilákaní agenturou CzechInvest v 1. pololetí přislíbili vytvořit přes 4,5 tisíce nových pracovních míst, nejčastěji se investuje do vývoje software.

Přes 4,5 tisíce nových pracovních míst vznikne díky investicím, kterým do České republiky pomohla v prvním pololetí letošního roku agentura CzechInvest. České i zahraniční společnosti připravily dohromady 125 projektů v celkové hodnotě přesahující sedm miliard korun. „Téměř devět z každých deseti nových projektů se přitom věnuje výzkumu a vývoji nebo službám,“ upozorňuje Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest.

Z aktuálních statistik agentury CzechInvest vyplývá, že se u nás nejčastěji investuje do informačních technologií a vývoje software. Vloni své programátorské zázemí rozšířili například ve Stora Enso Timber, v LMC nebo v T-Systems. Celkem bylo v prvním pololetí letošního roku takových projektů 48, tedy více než třetina.

Výjimečnou pozici České republiky pro investice do IT potvrzuje i nedávno ukončená dlouhodobá studie Trastu pro ekonomiku a společnost a britské univerzity Hertfordshire sponzorovaného Mezinárodním visegrádským fondem. Ta sledovala investice do všech zemí Visegrádské čtyřky, a zatímco složení nových projektů je v ostatních zemích mimo ČR prakticky stejné, jen v Česku vývoj softwaru významně převažuje.

Agentura CzechInvest také letos odstartovala Český technologický akcelerátor v USA. Ten dává příležitost slibným českým nápadům prorazit v Silicon Valley. Zatím CzechAccelerator využily společnosti Cognitive Security, ImageMetry a BoldBrick. Firmy, které by chtěly v Kalifornii strávit začátek příštího roku, se CzechInvestu mohou přihlásit až do konce září.

„Česká republika umí výzkumníky, vývojáře, designéry a další obdobné specialisty podpořit ze zdrojů Evropské unie. To je zvlášť v době, kdy je globální ekonomika ještě velmi křehká, obrovská výhoda třeba oproti starým členských zemím EU. Ještě v roce 2007 tak mezi novými investicemi jasně dominovala výroba, dnes je v čele výzkum a vývoj nebo služby. Je to právě podpora ze strukturálních fondů, která k téhle proměně výrazně pomohla,“ vysvětluje Alexandra Rudyšarová.

Podporu z evropského programu Potenciál určeného průmyslovým výzkumníkům tak získalo 41 projektů, program ICT a strategické služby pomohl 57 společnostem.

Strojírenské centrum Evropy

Druhým nejoblíbenějším sektorem po IT a vývoji softwaru bylo v prvním pololetí letošního roku strojírenství s 19 novými projekty. „Přitom plných 17 z nich se věnuje výzkumu a vývoji a jejich investoři pro ně hledají bezmála dvě stovky špičkových výzkumníků,“ doplňuje Rudyšarová.

„Do strojírenství patří i jedna z nejvýznamnějších investic, které se CzechInvestu podařilo pro Českou republiku v posledních letech získat. Je jí projekt americké společnosti Caterpillar, respektive její dcery Solar Turbines, která plánuje v průmyslové zóně Triangle v Žatci opravovat své průmyslové turbíny z celé Evropy, Afriky a Středního východu. Američané si vybírali mezi dvaceti lokalitami po celé Evropě a právě CzechInvest je přesvědčil, že 450 nových vysoce kvalifikovaných pracovních míst nakonec vytvoří nedaleko Žatce,“ říká Rudyšarová.

Caterpillar přitom na severu Čech letos už jeden svůj podnik otevřel, a to výrobce filtrů AFSI. Ten funguje nedaleko Mostu a pracují v něm na dvě stoky lidí. Mezi významné investice prvního pololetí patří i rozhodnutí chomutovského podniku Sandvik rozšířit výrobu vysoce specializovaných trubek pro jaderné elektrárny. Zaměstná dalších 150 lidí.

Třetím nejsilnějším sektorem uplynulého pololetí byla s 15 novými investičními projekty elektronika a elektrotechnika. Devět z těchto investic se přitom věnuje výzkumu a vývoji. Právě v sektoru elektroniky a elektrotechniky také vzniklo nejvíc nových pracovních míst, a to bezmála 1 500. Jedním z nově příchozích investorů posledních měsíců byl například taiwanský Gemtek, který plánuje u Plzně vyrábět komponenty pro vysokorychlostní bezdrátově počítačové sítě.

Oživení konce minulého roku

„Po nejméně ročním propadu přímých investic přinesl už závěr roku 2009 díky zlepšení světové ekonomiky výrazné oživení zájmu i o Českou republiku,“ zdůrazňuje Rudyšarová. „Srovnání prvních pololetí 2009 a 2010 sice ukazuje na stabilní výsledky – vloni jsme za stejné období pomohli 140 projektům, letos jich bylo 125, na druhou stranu počet nově vytvořených pracovních míst je letos podstatně vyšší než vloni. V prvním pololetí 2010 investoři přislíbili vytvořit 4 561 nových míst, vloni to bylo o víc než 1 600 méně. Znamená to, že se na nás opět obracejí i s většími projekty, které se nám dřív spíš vyhýbaly.“

Takové výsledky odpovídají i předpovědím Konference OSN o obchodu a rozvoji. Podle ní by se globální přímé zahraniční investice měly po dvou letech výrazného propadu letos velmi opatrně vrátit k růstu. Návrat k předkrizovým hodnotám však OSN odhaduje nejdříve na rok 2012.

Ústecký kraj zpátky na vrcholu

Nejvíc nových investičních projektů ohlášených v prvním pololetí letošního roku, přesně 33, vzniká v Jihomoravském kraji. V něm také vznikne 1 021 nových pracovních míst, což je v krajském srovnání nejlepší výsledek. Největší objem nových investic ovšem zamíří na sever Čech do Ústeckého kraje, kam trojice společností přislíbila investovat 1,208 miliardy korun.

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest vznikla v roce 1992. Od té doby se podílela na 1 481 investicích v celkové hodnotě 672 miliard korun. Přímo v projektech zprostředkovaných agenturou CzechInvest nachází postupně práci 210 901 lidí. Další tisíce pracovních míst pak vznikají v navazujících investicích.

Autor článku

Tiskovka