Průzkum HK: Pro dvě třetiny firem krize stále trvá

30.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Téměř dvě třetiny firem míní, že ekonomická krize z jejich pohledu stále trvá. Pro 27 procent podniků doznívá, necelá desetina zástupců podniků uvedla, že recese už skončila. Vyplývá to z červnového průzkumu Hospodářské komory ČR mezi 278 podniky, který byl zveřejněn v novém vydání měsíčníku Komora.cz.

Na otázku, co by firmám nyní nejvíce pomohlo, získalo nejvíce hlasů zajištění zakázek (35 procent). Následovalo nezvedání daní (19 procent) a snížení byrokracie (18 procent).

Celkem pětina firem plánovala snížení stavu. Desetina podniků naopak hlásila, že bude zaměstnance nabírat. Třetina respondentů letos očekává snížení obratu, čtvrtina věří v jeho zvýšení. Téměř polovina firem předpovídá pro letošek pokles svého zisku. Jeho růst prognózuje pětina podniků.

Recese měla podle dvou třetin firem i pozitiva. Nejvíce se v této souvislosti zmínily o zefektivnění výroby či služeb (24 procent). Mezi další nejfrekventovanější odpovědi patřily dále eliminace přezaměstnanosti (11 procent), nalezení nových trhů (deset procent) a inovace (osm procent). Žádný klad na krizi nenalezlo 35 procent podniků.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita