Týdenní komentář: Ve světle důvěry, ve stínu sledovacích kamer

27.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Z české i německé ekonomiky přicházejí pozitivní zprávy,

1. Důvěra podnikatelů se nepatrně zvýšila
S přicházejícími pozitivními zprávami se zvyšuje důvěra v českou ekonomiku, přesto existují sektory, kde panuje čirý pesimismus. Jde o stavebnictví. Důvěra ve stavebnictví se v srpnu meziměsíčně snížila o 1 bod a je o 1,5 bodu nižší než před rokem. V průmyslu a obchodu je tomu přesně naopak. Důvěra v průmyslu se meziměsíčně zvýšila o 0,3 bodu (oproti minulému roku je o 22,3 bodu vyšší). Důvěra v obchodě se meziměsíčně zvýšila o 6 bodů (v meziročním srovnání je o 7,6 bodu vyšší).


2. Německá podnikatelská důvěra v srpnu nečekaně roste
Německá podnikatelská důvěra v srpnu také vzrostla, a to nejvíce od června 2007, ukázaly ve středu údaje ekonomického institutu Ifo. A tím to zřejmě nekončí. Důvěra německých spotřebitelů v září patrně také poroste.


3. Zemědělci bojují s kvalitou ječmene a chmele
Zlepšující se důvěra ve společnosti jistě osladí život českým podnikatelům včetně zemědělců. Pokud jim tedy nezhořkne život kvalitou letošního chmele. Chmelaři potvrdili očekávanou sklizeň 6500 tun, ale kvalita zřejmě tak vysoká nebude. Zatímco vloni se obsah alfa hořkých látek pohyboval mezi 3,6 až 3,8 procenty, letos by to mělo být o něco méně.


4. Agentura Standard & Poor's snížila hodnocení Irska
To Irové budou moci zapít snížení ratingu svojí země. Agentura Standard & Poor's snížila hodnocení závazků Irska o jeden stupeň na 'AA-', čtvrtý nejvyšší investiční stupeň, a přiřadila mu negativní výhled, když očekává, že Irsko bude čelit výrazně vyšším nákladům při podpoře svých sužovaných finančních institucí.


5. Období nízkých úrokových sazeb je u konce
To česká ekonomika už má nejhorší za sebou, a tedy můžeme čekat jen růst úrokových sazeb. Kdy to začne, se nadá odhadnout. Co je ale jisté, že období nízkých úrokových sazeb v České republice je u konce. Uvedl to člen bankovní rady ČNB Kamil Janáček.


6. Evropský nástroj pro mikrofinancování
Cena peněz se tak bude zvyšovat. Ale nezoufejte, Evropská unie spustila 10. června 2010 nový nástroj pro mikrofinancování (The European Progress Microfinance Facility), který bude poskytovat malé úvěry lidem, kteří chtějí založit nebo rozvinout své vlastní malé podniky. Nástroj bude poskytovat malé úvěry, tj. do výše 25.000 EUR, na zahájení podnikání.


7. Mladí preferují rychlou kariéru
Peníze jsou prostě vždy jen na prvním místě. Ukazuje to průzkum Asociace profesních účetních (ACCA) a globální poradenské společnosti Mercer, podle kterého mladí lidé z oborů financí preferují rychlou kariéru a v zaměstnání jsou motivováni především finančním ohodnocením.


8. Německo chystá zákon chránící soukromí zaměstnanců před šéfy
Někteří zaměstnanci dají některým zaměstnavatelům zabrat a to nejen finančně, proto je musí sledovat i za pomocí kamerového systému. Německo tomu chce ale zamezit. Podle návrhu zákona tak bude nezákonné, aby potenciální zaměstnavatel kontroloval uchazeči o práci jeho privátní údaje na sociální síti Facebook po vynuceném zařazení do skupiny přátel uchazeče.


9. Na českobudějovickém výstavišti začíná Země živitelka
Pokud vás tyto zprávy nezaujaly a chcete se vydat ke kořenům, jděte se podívat do Českých Budějovic, kde se koná tradiční výstava Země živitelka. Letos dá velký prostor regionálním potravinám, s nimiž se lidé setkají hned v několika pavilonech. Návštěvníkům se na 32.000 metrech čtverečních představí více než 740 vystavovatelů a obchodníků


10. Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí
Pokud ne vaše návštěva, zemi jistě potěší nižší emise. V polovině září tak bude zahájen příjem žádostí o podporu na projekty v prioritní ose 2 OPŽP zaměřené na Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí. Příjem žádostí bude kontinuální a potrvá do května roku 2011. Výzva bude omezena na projekty realizované v Moravskoslezském kraji.


Autor článku

Karel Pospíšilík