Zemědělci bojují s kvalitou ječmene a chmele

26.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Až na konci srpna se žně v Ústeckém kraji rozjely naplno, už teď je ale zřejmé, že rozhárané letní počasí výrazně ovlivní kvalitu jejich úrody. Nejvíc je to patrné na surovinách pro pivovarnictví; chmel je podle prvních rozborů málo hořký, ječmen zase podle zemědělců trpí nevyrovnanou kvalitou a sklízí se příliš pozdě. Výnosy v tunách na hektar přitom nebudou špatné.

Chmelaři začali sklízet o víkendu a vzápětí potvrdili očekávanou sklizeň 6500 tun, tedy asi 1,25 tuny na hektar. Z dlouhodobého hlediska je to spíš nadprůměrný výsledek, ale kvalita zřejmě tak vysoká nebude. Zatímco vloni se obsah alfa hořkých látek pohyboval mezi 3,6 až 3,8 procenty, letos by to mělo být o něco méně.

"Po začátku sklizně zjišťujeme, že celkový objem úrody je lepší než očekávání, ale s alfa látkami je to naopak, jejich podíl je o dost menší. Ale mělo by to být pořád ještě v normě a půjde to dohnat tím, že se bude prostě dávat chmele víc, případně dělat silnější extrakty, tím se to víceméně dožene," uvedl jednatel Chmelařského institutu v Žatci Jiří Kořen. Horší by podle něj mohly být problémy s ječmenem.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita