Jednání vlády s hejtmany: shoda na protipovodňové ochraně

26.08.2010 | , Vláda ČR
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


25.8. 2010 První jednání členů vlády s hejtmany trvalo čtyři hodiny. Společně se shodli na protipovodňové ochraně. V otázkách kofinancování regionálních programů se ale ministři se zástupci krajů zatím nedohodli.

„Diskuse byla velmi otevřená, shodli jsme se v celé řadě témat, v celé řadě jsme se neshodli. To není dáno stranickým příslušenstvím, ale rozdílným pohledem hejtmanů a ministrů,“ řekl obecně premiér Petr Nečas.

Na jednání se probíralo sedm základních okruhů: povodně a odstraňování následků, sociální služby a dotace, doprava a infrastruktura, regionální školství, oblast zdravotnictví a otázka evropských fondů a rozpočty.

„V oblasti ochrany proti povodním jsme se velmi shodli na prevenci proti povodním, fungování integrovaného záchranného systému a odstraňování následku povodní. Od prvních povodní v roce 1997 se velmi do kvalitní podoby vypracoval IZS. Nyní ho potřebujeme doplnit systémem prevence a systémem standardně fungujícího mechanismu následné péče o postižené území,“ řekl předseda vlády Petr Nečas.

Kde nedošlo ke shodě je kofinancování regionálních operačních programů. „Jsme dohodnuti jednat s ministrem financí a pro místní rozvoj, aby se vyjasnila situace. Rozešli jsme se bez dohody, bez výsledku ale s tím, že o příslušných tématech budeme ještě mluvit,“ doplnil k jednání šéf Asociace krajů ČR a hejtman Michal Hašek.

Hejtmani s ministry také hovořili o optimalizaci školské sítě a udržení kvality středních škol. Debatovali například o přijímacích zkouškách na střední školy. „Uvažujeme, že ve všech krajích by byly povinné přijímací zkoušky na obory s maturitou, aby byla garantována vstupní úroveň,“ řekl novinářům hejtman Hašek.

Vláda se chce s hejtmany setkávat pravidelně. Už dnes se také domluvili, že některá témata budou společně řešit v pracovních skupinách. Jedna již vznikla s ministerstvem dopravy a bude mít za cíl řešit financování dopravní infrastruktury v krajích.

Autor článku

Tiskovka