Podle Nečase nemá ČR v úmyslu se k pomoci Řecku připojovat

25.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Česko nemá v úmyslu se připojit k finanční pomoci Řecku. V rozhovoru v dnešním rakouském deníku Kurier to řekl český premiér Petr Nečas. Podle něj je ale ČR odpovědný člen Evropské unie, který je zastáncem rozpočtové disciplíny a podporuje další rozšíření, a to i o Turecko. K případnému zahájení nových diskusí o temelínské jaderné elektrárně či o takzvaných Benešových dekretech předseda české vlády uvedl, že "v některých případech není co dodat".

Pomoc zadluženému Řecku, kterou připravuje zóna zemí se zavedeným eurem a která může dosáhnout až 110 miliard eur (2,73 bilionu Kč), ostře kritizovalo Slovensko. Odmítlo se k ní připojit. Česko do eurozóny zatím nepatří.

Kurier podotýká, že český prezident Václav Klaus vystupuje jako euroskeptik. Nečas by mluvil prý spíš o eurorealismu. Deníku řekl, že ČR je "odpovědný člen EU" a zastánce rozpočtové disciplíny a důsledného prosazování stabilizačního paktu. Podporuje i další rozšiřování společenství. "Jsme jednoznační zastánci budoucího rozšíření: Chorvatsko a další země regionu, také Turecko nebo Island - každá země, která má zájem o přistoupení a splní podmínky, by měla dostat možnost požívat výhod jednotného trhu, který pokládám za hlavní přednost EU," řekl v rozhovoru Petr Nečas.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita