ČOI zjistila nedostatky při prodej nápojů ve vratných obalech

25.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila v letošním druhém čtvrtletí nedostatky při prodeji nápojů ve vratných zálohovaných obalech. Víc než čtvrtina z celkem 435 kontrolovaných subjektů porušila zákon o ochraně spotřebitele, 17 z nich zákon o obalech. Prodejci například neinformovali spotřebitele o částce, za jakou obaly vykupují, či ceně za zálohovaný obal v okamžiku nabídky.

ČOI za prohřešky uložila přímo na místě 39 pokut v celkové výši 48.000 korun, ve zbylých případech byly nedostatky podkladem pro zahájení správního řízení.

Během kontrolní akce, kterou od dubna do června provedli pracovníci oblastních inspektorátů ČOI na celém území České republiky, bylo zkontrolováno 429 prodejců, v šesti případech byli zkontrolováni výrobci či dovozci obalů. Provinění proti zákonu o obalech byla odhalena pouze u obchodníků. Přibližně čtyři procenta z nich nedodržela zákonnou povinnost nabízet při prodeji nápojů v nevratných obalech stejné nápoje také v obalech vratných, pokud takové výrobky na trhu existují. Povinnost platí pro všechny prodejny, jejichž prodejní plocha je větší než 200 metrů čtverečních.

"U dvou výrobců a dvou dovozců nedošlo k žádnému porušení zákona. U zbylých dvou subjektů stále probíhá šetření," uvedl mluvčí ČOI Tomáš Vozáb. O ceně vratné lahve při jejím prodeji či výkupu nedostatečně zákazníky informovalo a zákon ochraně spotřebitele tak porušilo 125 kontrolovaných subjektů.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita