Do holešovské zóny míří MITAS

25.08.2010 | , Zlínský kraj
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


24.8. 2010 Společnost MITAS je dalším investorem, který se rozhodl pro Strategickou průmyslovou zónu Holešov. MITAS je součástí koncernu CGS a v zóně hodlá realizovat investici blížící se miliardě korun. Výrobní závod začne budovat na konci příštího roku, plná výroba pak bude zahájena v roce 2014. Počet pracovníků nového závodu odhaduje investor na 500 až 550. Pro svůj záměr potřebuje 6,5 hektarů, na dalších šest pak získá opci. MITAS je výrobcem pneumatik pro zemědělské a stavební stroje, vysokozdvižné vozíky a sportovní motocykly.

Společnost MITAS, a.s., chce v Holešově vyrábět především zemědělské pneumatiky. Pro svůj záměr vytipovala několik lokalit, nakonec se rozhodla pro Holešov. Půjde o moderní provoz, splňující nejpřísnější nároky na bezpečnost práce a eliminaci environmentálních rizik. Významný bude také socioekonomický přínos projektu. „Je to důkaz toho, že průmyslová zóna Holešov je pro investory atraktivní. Nabízí totiž nejen dobře technicky připravené území, ale také dobrou dopravní dostupnost, zázemí s kvalifikovanou pracovní sílou a průmyslovou tradicí,“ poznamenal statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Libor Lukáš. Příchod většího investora také zapadá do koncepce obsazování zóny. „Usilujeme o to, aby zóna byla obsazena diverzifikovaně. A to jak co do velikosti investorů, tak i oborů jejich působnosti. Současný vývoj ukazuje, že se nám to daří,“ dodal Lukáš.

Společnost Mitas vlastní čtyři výrobní závody na výrobu pneumatik, v Praze, Zlíně, Otrokovicích a ve městě Ruma v Srbsku. V Holešově vznikne nový závod, který rozšíří výrobní kapacitu. Představitelé společnosti Mitas podepsali se Zlínským krajem Deklaraci o porozumění, která je základním krokem k realizaci výstavby. Nyní společnost připravuje projektovou dokumentaci. S plnou výrobou se počítá v roce 2014.

„Holešov je vhodným místem kvůli technické připravenosti průmyslové zóny, i vzhledem k blízkosti našich dvou výrobních závodů. Gumárenství má v kraji tradici. Ve Strategické průmyslové zóně Holešov budeme vyrábět pneumatiky pro traktory a další zemědělské stroje, což je nejvýznamnější položka v našem portfoliu. Podíl zemědělských pneumatik na celkových tržbách je 75 procent,“ uvedl místopředseda představenstva společnosti MITAS Josef Křemeček.

„MITAS je v pořadí pátým investorem, který podepsal se Zlínským krajem Deklaraci o porozumění. Jde ale o zatím největší oznámený projekt ve Strategické průmyslové zóně Holešov. Do finiše momentálně spějí jednání s dalšími dvěma investory,“ poznamenal výkonný ředitel společnosti Industry Servis ZK Jakub Černoch. Tato Zlínským krajem vlastněná společnost má starosti přípravu a následný provoz Strategické průmyslové zóny Holešov.

Strategická průmyslová zóna Holešov se celkovou rozlohou 360 hektarů řadí k největším rozvojovým plochám v zemi. Investoři se mohou ucházet o pozemky o velikosti od 0,5 do 100 hektarů. Plochy lze v závislosti na konkrétních požadavcích investorů dále dělit či spojovat. Holešovská zóna patří mezi strategické projekty, které byly či jsou výrazně podporovány ze státního rozpočtu. Do stejné kategorie patří např. zóny v Kolíně, Nošovicích či Mošnově.

Autor článku

Tiskovka