Novela zákona o loteriích umožní obcím účinnou regulaci hazardu

25.08.2010 | , Ministerstvo financí
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


24.8. 2010 Ministerstvo financí předložilo do legislativního procesu návrh novely zákona o loteriích a jiných podobných hrách. Ten si klade za cíl vyřešit v krátkém časovém horizontu problém, kterým je nedostatečně řešená úloha místních samospráv v oblasti regulace provozování loterií a jiných podobných her na svém území. Podle současné právní úpravy jsou totiž obce zmocněny regulovat pouze jeden segment loterního trhu, a to provozování výherních hracích přístrojů.

Navrhovaná novela loterního zákona proto rozšiřuje pravomoc obcí rovněž na některé další sázkové hry, např. sázkové hry v kasinu nebo tzv. videoloterní terminály. Nové znění příslušného paragrafu dává obcím pravomoc, aby v obecně závazných vyhláškách určily, na kterých místech a v jakém čase je provozování těchto her povoleno, nebo naopak, na kterých místech je provozování těchto her zakázáno. „Obce tak dostanou účinný nástroj, jak omezit hazard na svém území,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Podle navrženého přechodného ustanovení platnost povolení k provozování loterií a jiných podobných her, která nebudou v souladu s vyhláškou obce, skončí nejpozději uplynutím lhůty 5 let od účinnosti takové vyhlášky. Tuto dobu lze považovat za dobu dostatečnou z pohledu principu ochrany investic i legitimního očekávání.

Autor článku

Tiskovka