MF pustilo do legislativního procesu novelu loterijního zákona

24.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministerstvo financí opět předkládá novelu loterijního zákona. Předloha má obcím zajistit právo účasti na povolovacích řízeních k provozování loterií a podobných her a nově i videoloterijních terminálů na jejich území. ČTK o tom dnes informoval mluvčí MF Ondřej Jakob. Podle současné právní úpravy mají totiž obce možnost regulovat pouze provozování výherních hracích přístrojů.

"Navrhovaná novela loterního zákona proto rozšiřuje pravomoc obcí rovněž na některé další sázkové hry, např. sázkové hry v kasinu nebo tzv. videoloterní terminály," uvedl Jakob. Nově budou moci obce vyhláškou určit, na kterých místech a v jakém čase je provozování těchto her povoleno či zakázáno. "Obce tak dostanou účinný nástroj, jak omezit hazard na svém území," poznamenal ministr financí Miroslav Kalousek.

Návrh přechodně počítá také s tím, že platnost povolení k provozu loterií a jiných podobných her, která nebudou v souladu s vyhláškou obce, skončí nejpozději uplynutím lhůty pěti let od účinnosti takové vyhlášky. Tuto dobu lze podle ministerstva považovat za dobu dostatečnou z pohledu principu ochrany investic i legitimního očekávání.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita