Dopravci kvůli drahé naftě a mýtu přecházejí na biodiesel

24.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tuzemští dopravci začali ve velkém přecházet na tankování nafty s vysokým obsahem biosložky. Důvodem je vysoká cena běžné nafty a uvažované zdražení mýta. Bionafta vychází o více než tři koruny na litr levněji. Uvedla to dnes společnost DKV, která provozuje systém tankovacích platebních karet.

Celkové marže dopravců se podle ředitele české pobočky DKV Ondřeje Pavlíka pohybují v jednotkách procent a zhruba desetiprocentní úspora při tankování biodieselu je pro ně významná. Směsná nafta je složena obvykle ze 69 procent klasické motorové nafty a 31 procent methylesteru řepkového oleje, který je v rámci celoevropské podpory paliv z obnovitelných zdrojů osvobozen od spotřební daně.

Na zdražování nafty kvůli vyššímu zdanění dosud dopravci reagovali spíše přesunem tankování do levnějšího zahraničí. Podle statistik DKV se od začátku roku přesunula za hranice čtvrtina objemů tankování z ČR. Pro návrat dopravců k českým pumpám by nafta podle Felixe měla zlevnit zhruba o 2,50 Kč.

Favority českých dopravců jsou zejména Slovensko, kde je nafta o desetinu levnější, dále Polsko a Rakousko, kde jsou ceny v průměru ještě níže. Nejlevnější pohonné hmoty nabízejí čerpací stanice v Polsku, u nichž dopravci zaplatí za litr nafty o 15 až 16 procent méně.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita