Zpráva o výsledcích prováděných kontrol k dodržování zákona o obalech

24.08.2010 | , Česká obchodní inspekce
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


23.8. 2010 V měsíci dubnu a červnu 2010 provedla Česká obchodní inspekce kontroly na dodržování zákona o obalech a zákona o ochraně spotřebitele. Kontrolní akci provedli pracovníci všech inspektorátů České obchodní inspekce (dále jen ČOI) na celém území České republiky.

Kontroly byly prováděny u prodejců stejných nápojů, tj. v obchodních řetězcích a dalších provozovnách s příslušným sortimentem a u osob, které uvádí obaly na trh (výrobci a dovozci obalů).

Celkem bylo zkontrolováno 435 provozoven. U osob uvádějících obaly do oběhu (u prodávajících) bylo provedeno 429 (98,6 %) kontrol na plnění povinností týkajících se prodeje nápojů ve vratných zálohovaných obalech (dále jen VZO) a 6 (1,4 %) kontrol u osob uvádějících obaly na trh.

Co se týče zákona o obalech, byly nedostatky zjištěny v 17 kontrolovaných provozovnách, tj. 3,9 % z celkového počtu kontrolovaných provozoven. Jednalo se o porušení povinnosti nabízet stejné nápoje ve VZO při prodeji těchto nápojů v nevratných obalech v provozovnách o prodejní ploše rovné nebo větší než 200 m2.

Kontrola plnění povinností u výrobců a dovozců byla provedena celkem v 6 provozovnách, tj. 1,4 %. U 2 výrobců a 2 dovozců nedošlo k žádnému porušení zákona. U zbylých 2 subjektů stále probíhá šetření. Z těchto kontrol byly 4 provedeny společně s Českou inspekcí životního prostředí (3 u výrobce a 1 u dovozce).

V rámci kontrol týkajících se plnění povinností dle zákona o obalech byla u 125 (tj. 28,7 %) kontrolovaných subjektů zjištěná další porušení zákona o ochraně spotřebitele. Nejčastěji docházelo k porušení zákona, kdy v době kontroly prodávající neinformoval spotřebitele o peněžní částce za výkup VZO a kdy u nápojů prodávaných ve VZO scházela informace o ceně za zálohovaný obal.

V průběhu II. čtvrtletí byla zjištěna porušení povinností dle zákona o obalech u prodávajících osob a výrobců a povinností při výkupu vratných zálohovaných obalů dle zákona o ochraně spotřebitele. Zjištěné nedostatky jsou podkladem pro zahájení správního řízení. Dále byly ve 39 případech uloženy pokuty příkazem na místě ve výši 48 000, - Kč.

Autor článku

Tiskovka