Krize zhoršila platební morálku českých firem

24.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tuzemské firmy platí v letošním roce faktury průměrně 19 dní po splatnosti. Ještě v roce 2008 to bylo osm dní. Průměrná doba, za kterou české firmy inkasují peníze od vystavení faktury, vzrostla z 59 dní v roce 2008 na letošních 72 dní. Vyplývá to z analýzy společnosti ČSOB Factoring mezi více než 22.000 podnikatelů.

Analýza potvrdila, že většina tuzemských firem platí své závazky po sjednaném datu splatnosti a hospodářská krize v posledních dvou letech špatnou situaci ještě prohloubila. Problémy s platební morálkou se v ČR navzdory mírnému ekonomickému oživení projevují i v letošním roce. "Na vině je zejména pomalejší obrátka peněz v ekonomice způsobená obecně nižší poptávkou a vyšší opatrností při utrácení jak u lidí tak i u firem," uvedla společnost na tiskové konferenci.

Naproti tomu existuje několik oborů, ve kterých i přes utlumení ekonomického růstu platí odběratelé včas. Patří k nim například automobilový průmysl, kde se doba splatnosti faktur pohybuje okolo 40 dnů a je také dodržována.

Situace se podle analýzy naopak zhoršuje u maloobchodních prodejců. Ještě v roce 2008 se doba splatnosti v tomto oboru pohybovala okolo tří měsíců, letos to je už 145 dnů. Do obtížné situace se kvůli tomu dostávají také velkoobchody.

Z výsledků analýzy dále vyplývá, že nejdéle po vystavení faktury platí odběratelé na Ukrajině, a to po 264 dnech. Následuje Rumunsko, kde firmy hradí závazky po 107 dnech. Nejlepší situace je naproti tomu v Německu, kde podnikatelé platí po 44 dnech od vystavení faktury.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita