Češi by změny v doplácení nadstandardní zdravotní péče uvítali

24.08.2010 | , GfK Czech
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


18.8. 2010 Pokud by pacienti nemuseli platit nadstandardní zdravotní péči celou ze své peněženky, ale dopláceli by pouze rozdíl mezi standardem a nadstandardem, hodlá si za nadstandard připlácet téměř polovina (49 %) obyvatel. Údaje vyplynuly z výzkumu společnosti GfK Czech. Dosud si platila za kvalitnější zdravotní péči, léčiva a zdravotnické potřeby pětina obyvatel.

Dnes je praxe taková, že pacient za nadstandard, např. za kvalitnější kloubní náhradu, platí celou částku. Koaliční vláda v rámci plánované zdravotnické reformy navrhuje zavedení pojišťovnou hrazených standardů. Pacienti by pak dopláceli pouze rozdíl mezi úhradou od zdravotní pojišťovny a cenou nadstandardní péče.

"Pokud se podaří reformu prosadit, 38 % pacientů, kteří si dosud nepřipláceli, si připlácet začne a 55 % těch, kteří si připláceli, plánuje připlácet víc," komentuje výsledky průzkumu Jaroslav Jíra, ředitel pro obchod a marketing GfK Czech. "Dosud si nadstandardní zdravotní péči připlácelo pouze 20 % oslovených, přičemž více to byly ženy (22 %) než muži (17 %)," doplňuje Jaroslav Jíra. Nejvyšší podíl respondentů, kteří si dnes připlácejí za nadstandardní zdravotní péči, je ve věku od 50 do 59 let (30 %). S vyšším stupněm vzdělání se počet těch, kteří si připlácejí, zvyšuje. Značný podíl připlácejících je mezi vysokoškoláky (44 %).

Po zavedení změn si hodlají připlácet za nadstandardní zdravotní péči opět nejvíce vysokoškoláci, a to dokonce v 68 % případů. U respondentů se základním vzděláním je to 41 %, což představuje nárůst oproti současnému stavu o 28 %.

Autor článku

Tiskovka