Správa železnic možná propustí kvůli úsporám až 1200 lidí

24.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) možná kvůli úsporám propustí do konce roku až 1200 lidí. Jak ČTK sdělil informovaný zdroj, jde o jednu ze zvažovaných variant. Mluvčí SŽDC Pavel Halla pouze připustil, že správa železnic hledá cesty ke snížení osobních nákladů. Správa železnic má nyní 9600 zaměstnanců.

"V současné době se kalkulují jednotlivé varianty, kterými by mohlo dojít ke snížení osobních nákladů SŽDC s minimalizací na plnění úkolů provozovatele dráhy. Také byla zahájena nezbytná komunikace se sociálními partnery," uvedl Halla.

Právě odboráře nenechává současná situace v SŽDC chladné. Podle předsedy Odborového sdružení železničářů Jaroslava Pejši chce správa ušetřit na mzdách 360 milionů korun. "Podnik potřebuje určitý počet lidí k tomu, aby zajišťoval své úkoly a obáváme se, že po této úspoře by se pod tu hranici dostal. Pokud nedojde k nějakému rozumnému jednání v této věci, tak hrozí sociální konflikt na SŽDC," upozornil Pejša. Podle něj by masové propouštění mohlo ohrozit bezpečnost na železnici.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita