Boj s korupcí: optimismus občanů vzrostl

23.08.2010 | , GfK Czech
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


16.8. 2010 GfK Czech od roku 1998 sleduje a vyhodnocuje vnímání korupčního klimatu v České republice. A přestože z posledního pravidelného výzkumu (realizovaného na konci minulého roku) vyplynulo, že výhled do budoucna není optimistický, nástup nové politické garnitury tento trend zcela obrátil.

Ještě koncem minulého roku skepse v dlouhodobém měřítku neustále narůstala, od roku 2006 to bylo už o celých 11 procentních bodů. Necelá polovina dotázaných (47 %) se domnívala, že se míra korupce v příštích třech letech ještě zvýší. Optimisticky posuzovala vývoj situace jen 4 % dotázaných. Vyšší výskyt korupce očekávali častěji muži než ženy a nadpoloviční většina lidí ve věku 30 až 39 let.

Zásadní změna trendu je patrná z doplňujících otázek k průzkumu z konce července tohoto roku. "Téměř polovina (46 %) obyvatel je dnes přesvědčena, že stávající politická reprezentace má skutečně zájem bojovat s korupcí," uvedl Jaroslav Jíra, ředitel pro obchod a marketing GfK Czech. "Téměř třetina lidí si navíc dnes myslí, že se vládě podaří zavést účinná protikorupční opatření a citelně korupci omezit," dodal Jaroslav Jíra.

Nejvyšší míru optimizmu vykazují lidé s vysokoškolským vzděláním. Plných 69 % se domnívá, že politická reprezentace má zájem s korupcí bojovat, 52 % věří, že se vládě podaří zavést účinná protikorupční opatření a 46 % má za to, že se vládě podaří citelně omezit korupci.

Autor článku

Tiskovka