Analogový TV signál přijímá už je čtvrtina domácností

23.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podíl tuzemských domácností, které přijímají analogové televizní vysílání, se od roku 2008 kvůli pokračující digitalizaci snížil ze 73 procent na 25 procent. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes ČTK poskytla společnost Mediaresearch.

Dostupnost digitálního signálu se naproti tomu podle průzkumu zvýšila z necelé desetiny na 41 procent.

Podíl domácností, které jiný než analogový příjem nemají, se snížil z 62 na 15 procent, ukázal průzkum. Využívání satelitního příjmu v českých domácnostech v letošním druhém čtvrtletí po téměř roční stagnaci vzrostlo o téměř pět procentních bodů na 29 procent.

"Satelitní příjem televizního vysílání v českých domácnostech vzrostl a dostal se na druhé místo před analogové televizní vysílání, jehož podíl stále klesá," uvedla společnost Mediaresearch v tiskové zprávě. Dodala, že za růstem mohou kromě digitalizace být také zesílené propagační aktivity a reklama poskytovatelů satelitního vysílání v prvním pololetí letošního roku.

Podíl domácností s kabelovým či internetovým příjmem se výrazně nemění a přes mírné kolísání v čase si udržuje přibližně čtvrtinový podíl, uvedla Mediaresearch.

Nejčastějším způsobem příjmu pozemního digitálního vysílání televize (DVB-T) je set-top box, který má více než čtvrtina českých domácností. Přes 14 procent domácností využívá pro příjem DVB-T televizor se zabudovaným digitálním tunerem.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita