Nečas má výhrady k plánu MF snížit slevu u daně z příjmu

23.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Premiér Petr Nečas má výhrady k plánu ministerstva financí na získání peněz na budoucí protipovodňová opatření a na odstraňování škod po záplavách snížením slev u daně z příjmu fyzických osob. Nečas je pro získání peněz k tomuto účelu spíše z nepřímých daní či úsporami. Řekl to včera v pořadu Otázky Václava Moravce České televize.

"Budeme o tom diskutovat, mám k tomu ale celou řadu výhrad," řekl Nečas s poukazem na předvolební slib nezvyšovat přímé daně. Upozornil na to, že v návrhu MF nejde o protipovodňový fond, ale o zvláštní položku ve státních finančních aktivech v podobě rezervy povodňové solidarity. Její naplňování může být i jiné než cestou snížení odpočitatelné položky u daně z příjmu fyzických osob, dodal.

Ministr financí Miroslav Kalousek chce od roku 2011 snížit dvě slevy u daně z příjmů fyzických osob, čímž má získat státní rozpočet více než pět miliard korun. Daňové zvýhodnění na vyživované dítě by kleslo o 240 korun ročně, o stokorunu měsíčně chce Kalousek snížit také základní slevu na každého poplatníka. Vybrané peníze by směřovaly do zvláštní položky v rozpočtu, ze které by byly hrazeny náklady na protipovodňová opatření a na odstraňování škod po záplavách.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita