Týdenní komentář: Dejte si pozor na víkendové kalamity

20.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Každý pátek pro vás budeme připravovat komentář zajímavých věcí, tentokrát za období 16. až 20. srpna.

1. Prodej počítačů v pololetí stoupl o pětinu
Prodej počítačů se opět stává úspěšným businessem. V prvním pololetí se prodej počítačů zvýšil o 22 % na 531.610 kusů. Největší podíl koláče mají notebooky (podíl 70 %). Údaje přinesla analytická firma Gartner. Nejprodávanější značkou byl přitom Acer, následuje HP a trojici uzavírá Asus. Zajímavým trendem je i odklon od lokálních hráčů ve prospěch mezinárodních počítačových firem.


2. iPhone od Apple je už k dostání v tuzemských e-shopech
Další potěšující zprávou, která by mohla oživit trh s IT, je uvedení nového multimediálního telefonu iPhone 4. iPhone v nabídce obchodů komunikuje v českém jazyce. iPhone je využitelný s tzv. micro SIM kartou, která má menší rozměry než standardní karta. Pokud chcete tento "zázrak" koupit, zkuste to například zde - Mall, Korunka, Hypermobil nebo AZ-elektro.


3. 900 firem splňuje podmínky pro vytěsnění drobných akcionářů
Pokud vás nezajímá nový iPhone, ale jste menšinovým akcionářem některé z velkých akciových společnosti, pak vás bude určitě zajímat boom vytěsňování menšinových akcionářů. K vytěsnění minoritních akcionářů, které umožnila novela obchodního zákoníku platná od roku 2005, doposud přistoupilo více než 400 společností a celková částka na tzv. squeeze-out dosáhla 16,49 miliardy korun. Podmínky dané právními předpisy splňuje dalších zhruba 900 firem.


4. Podnikatelům vadí zbytečná byrokracie na radnicích
Přestat ale podnikat? Aspoň byste přišli o návštěvy na úřaddech. Téměř polovina jihomoravských podnikatelů si myslí, že na úřadech panuje zbytečná byrokracie. Vyplynulo to ze srovnávacího průzkumu Město pro byznys uskutečněného mezi roky 2008 a 2010, jehož odborným garantem byla také Hospodářská komora.


5. Veřejný sektor dodržuje termíny faktur lépe než soukromý
Něco se ale v té české kotlině přece jen zlepšuje. Podle podnikatelů veřejný sektor dodržuje termíny faktur lépe než soukromý. Dobrou zkušenost má s platební morálkou veřejné sféry 58 procent firem, soukromé sféry 48 procent. Nabízí se ale i odpověď, že se platební morálka soukromých firem natolik zhoršila, že veřejný sektor je mezi nimi králem.


6. Petr Nečas pro Komoru.cz: Zvýšíme podporu exportu
A z veřejného sektoru ještě jedna dobrá zpráva. Premiér Petr Nečas prohlásil, že "jsme do značné míry závislí na exportu. Vláda proto bude v rámci svých možností export podporovat. V oblasti státem podpořeného pojišťování a financování vývozu navýšíme pojistné fondy a pojistnou kapacitu Exportní garanční a pojišťovací společnosti a základní kapitál České exportní banky.“


7. Odstranění daňových výjimek nebude příští rok
Podnikatelé také budou moci nadále využívat různých daňových výhod. Zdanění stravenek, zrušení daňového zvýhodnění hypoték či vyšší zdanění pojišťoven a odstranění dalších kontroverzních daňových výjimek se zřejmě nebude týkat roku 2011. Přesto si Česká republika zasloužila uznání německé kancelířky Angely Merkelové za ozdravovací proces veřejných financí.


8. Ministr spravedlnosti ustanoví komisi pro posuzování stížností pro porušení zákona
Pokud si chcete přesto na něco stěžovat, vězte ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ustanoví komisi pro posuzování stížností pro porušení zákona, mimořádného opravného prostředku, kterým ze zákona disponuje. Komise začne fungovat od září a bude se scházet několikrát měsíčně podle potřeb.


9. Pojišťovny: Kalamity v Česku přicházejí téměř vždy o víkendech
Pokud chcete o víkendu strávit čas s rodinou, mějte na paměti poznatky některých pojišťoven. Kalamity v Česku v posledních letech totiž v naprosté většině případů přicházejí o víkendech. Bez ohledu na to, jestli šlo o větrné smrště, povodně, přívalové deště či krupobití.


10. Cestovní kancelář musí hradit náklady při mimořádnostech
A pokud vás podobná kalamita zastihne během dovolené, potěší vás zpráva, že cestovní kanceláře jsou povinné bezplatně zajistit klientům ubytování, dopravu a další služby v případech, kdy zájezd ovlivní takzvaná vyšší moc. Vyplývá to ze společného stanoviska, které vydala ministerstva pro místní rozvoj a průmyslu a obchodu.


Autor článku

Karel Pospíšilík