Bundesbanka: Německá ekonomika letos poroste asi o tři procenta

19.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Německá ekonomika by měla v letošním roce růst o zhruba tři procenta, tempo expanze by se však mělo po překvapivě silném růstu druhého čtvrtletí zpomalovat. Předpověděla to v dnešní měsíční zprávě německá centrální banka. Ve druhém čtvrtletí německý hrubý domácí produkt vzrostl meziročně o 4,2 procenta, nejrychleji za 23 let.

Ještě v červnovém výhledu Bundesbanka předpověděla letošní růst ekonomiky kolem dvou procent. K výrazné revizi výhledu se po údajích za druhé čtvrtletí chystá i vláda, která má svůj odhad letošního růstu podle médií v říjnu zvýšit na tři procenta, to znamená více než dvojnásobně proti dosavadnímu výhledu. Loni se největší evropská ekonomika propadla o rekordních pět procent.

"Množí se známky, že ekonomické oživení Německa je stále soběstačnější. Lze očekávat, že v roce 2010 se reálný HDP v Německu zvýší o zhruba tři procenta," uvedla Bundesbanka.

Růst, který byl dosud poháněn silným exportem, však nyní začne podle banky vykazovat zpomalování. "Argumentem pro to je, že globální ekonomika bude ve druhém pololetí pravděpodobně sledovat pomalejší cestu expanze," píše Bundesbanka.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita