Podnikatelům vadí zbytečná byrokracie na radnicích

19.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Téměř polovina jihomoravských podnikatelů si myslí, že na úřadech panuje zbytečná byrokracie. Vyplývá to ze srovnávacího průzkumu Město pro byznys uskutečněného mezi roky 2008 a 2010, jehož odborným garantem byla také Hospodářská komora.

Nejvíce byli kritičtí ke své radnici podnikatelé v Boskovicích, kde se negativní vnímání byrokracie zvýšilo o 27 procent. Plných 71 procent z dotazovaných podnikatelů si myslí, že tam panuje zbytečná byrokracie.

Naopak nejsmířlivější jsou vzhledem ke zbytečné byrokracii podnikatelé v Rosicích. Tam se dokonce oproti roku 2008 zlepšilo hodnocení o 53 procent. "Úřad sám o sobě nemůže být nikdy oblíbený. Podnikatelé očekávají od pracovníků úřadu stejný servis, jako poskytují oni svým zákazníkům. Navíc z médií a od politiků slyší, jak podnikatelská administrativa ubývá. Deklarované snižování administrativy často ale nenaplňuje očekávání, které podnikatelé mají," uvedl k těmto statistikám analytik srovnávacího výzkumu Michal Kaderka.

Srovnávací výzkum porovnával období před hospodářskou krizí a současný stav. O deset procent více podnikatelů v kraji si dnes myslí, že se zlepšila nabídka vhodných pracovních sil. V Jihomoravském kraji je 28 procent podnikatelů spokojených s meziroční změnou s žadateli o zaměstnání. Ve srovnání s rokem 2008 je největší skok ve spokojenosti ve Šlapanicích, kde před dvěma lety pociťovalo meziroční zlepšení o více než polovinu méně podnikatelů (52 pct). Naopak největší propad je u Brna, kde bylo předloni o sedm procent spokojených podnikatelů více.

"V Brně je v rámci kraje stále nejnižší nezaměstnanost, a i přesto, že se jedná z pohledu zájemců o práci o atraktivní město, nemusí se nabídka pracovních sil shodovat se zájmem zaměstnavatelů," uvedl Kaderka.

O necelých šest procent více podnikatelů je spokojeno s nabídkou vhodných podnikatelských prostorů a pozemků. Nejvíce si nabídku podnikatelských nemovitostí pochvalují v Blansku, a to 71 procent dotazovaných, naopak nejméně, 31 procent, v Kyjově.

Naopak mírně přibylo podnikatelů, kteří se domnívají, že podnikají v silném konkurenčním prostředí. Ze sledovaných měst Jihomoravského kraje nejsilněji pociťují tlak konkurence podnikatelé v Rosicích. Tam hodnotí ve svém městě silné konkurenční prostředí téměř 78 procent podnikatelů, o téměř 28 procent více než v roce 2008. Nejmenší konkurenční prostředí je v Tišnově, kde vnímá silnou konkurenci 49 procent podnikatelů.

Zpráva převzata z Hospodářské komory ČR.

Autor článku

Firemni aktualita