Spoluodpovědnost zaměstnavatele a zprostředkovatelských agentur za zahraniční zaměstnance

19.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Novela zákona o pobytu cizinců nově zavádí spoluodpovědnost zaměstnavatele a zprostředkovatelských agentur za zahraniční zaměstnance.

Zaměstnavatelé tak budou například hradit náklady spojené s vyhoštěním jimi zaměstnaného cizince, který po vypršení platnosti povolení k pobytu neopustí Českou republiku nebo výlohy na jeho zdravotní péči v případě, že jej propustí před vypršením pracovního povolení. Novela dále zavádí tzv. modré karty, tedy povolení k dlouhodobému pobytu a práci pro vysoce kvalifikované zahraniční zaměstnance. Nově budou také pro zahraniční zaměstnance zavedeny průkazy s biometrickými prvky namísto dosavadních štítků vlepovaných do cestovních dokladů. Cizinci, kteří požádají o povolení k podnikání, budou povinni doložit, že jsou ze svého příjmu schopni zajistit pobyt sebe i své rodiny.

„Navracení do země původu by mělo fungovat především na základě dobrovolnosti. Přednost má dobrovolné plnění povinnosti návratu a teprve až v případě neplnění této povinnosti by měla nastat fáze vynucení si této povinnosti ze strany státu,“ komentoval premiér Petr Nečas novelu zákona o pobytu cizinců na českém území.

Zpráva převzata z www.vlada.cz.

Autor článku

Firemni aktualita