V ČR může být zprostředkovaně ohroženo 1,7 % firem, na Slovensku dokonce 3 %

19.08.2010 | , Dun & Bradstreet
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


19.8. 2010 V první polovině roku 2010 snížila společnost Dun & Bradstreet (D&B - NYSE:DNB) Rating sedmi evropským zemím. Ke zvýšení nepřistoupila ani v jednom případě. Svými politickými, ekonomickými a obchodními analýzami, které D&B zpracovává pro 134 zemí světa, tak přes pozvolné oživování evropských ekonomik upozorňuje na přetrvávající rizika plynoucí z obchodního styku.

„Přes pozvolné oživování evropských ekonomik prozatím nemáme příliš mnoho důvodů ke zvyšování ratingů,“ říká ředitelka D&B Česká a Slovenská republika Alena Seoud. „Navíc žijeme v globálním světě, a proto snižování ratingů zemí může zprostředkovaně nepříznivě ovlivnit také podnikání a rozhodování tuzemských firem, které jsou ovládány ze zemí, kde je hospodářská situace špatná nebo se zhoršuje,“ doplnila ředitelka D&B s tím, že v případě České republiky by mohlo být ohroženo 1,7 % aktivních firem a na Slovensku dokonce 3 %.

Za prvních šest měsíců roku 2010 společnost Dun & Bradstreet snížila rating sedmi evropským zemím. K mírnému poklesu, v kategorii nízkého rizika návratnosti investice, došlo v případě Nizozemska a Belgie. V kategorii mírného rizika bylo downgradováno Španělsko a Portugalsko, zatímco Maďarsko a Řecko se propadlo do oblasti středního rizika. Island se posunul do stupně vysokého rizika návratnosti investice.

Nejlepší Rating D&B v Evropě, na stupni DB1d, má Švýcarsko a Norsko. Česká republika, spolu se Kyprem a Itálií aktuálně patří k zemím s mírným rizikem návratnosti investice (DB3a). Na druhou stranu si již delší dobu drží před Českou republikou náskok Slovenská republika, dlouhodobě je hodnocena D&B o stupeň lépe (DB2d). Nejhůře, v kategorii vysokého rizika návratnosti investice (DB6), je v Evropě hodnocena Ukrajina, Bosna a Hercegovina, o stupeň lépe Rusko a Island.

D&B své zákazníky v nedávné minulosti například výborně ochránilo, když již v květnu 2009 dokázalo včasným udělením negativního výhledu Irsku predikovat riziko této země z pohledu návratnosti vložených investic. „D&B již tedy před více než rokem snížilo Irsku hodnocení a to dokonce o celý ratingový stupeň,“ vysvětluje ředitelka D&B Alena Seoud.


Přehled evropských států se sníženým D&B Ratingem v roce 2010

Země Změna ratingu
Nizozemsko z DB2a na DB2b
Belgie z DB2b na DB2c
Řecko z DB3c na DB4b
Španělsko z DB3a na DB3c
Island z DB4c na DB5a
Portugalsko z DB3c na DB3d
Maďarsko z DB3d na DB4a

D&B Indikátor rizikovosti zemí je rozdělen do sedmi pásem v rozsahu od DB1 po DB7. Každé pásmo je dále rozděleno na čtvrtiny (a-d) s postupným určením kdy „a“ představuje o trochu menší riziko než je označení „b“, atd. Jenom indikátor DB7 není rozdělen na čtvrtiny. Celkově má tedy D&B Rating zemí 25 stupňů hodnocení.

DB1 – nejnižší riziko návratnosti investic
DB2 – nízké riziko návratnosti investic
DB3 – mírné riziko návratnosti investic
DB4 – střední riziko návratnosti investic
DB5 – vysoké riziko návratnosti investic
DB6 – velmi vysoké riziko návratnosti investic
DB7 – nejvyšší riziko návratnosti investic

Autor článku

Tiskovka