Objem nových hypoték v červenci meziročně vzrostl

18.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Objem hypoték, které poskytly tuzemské banky občanům v červenci, meziročně vzrostl o sedm procent na 6,4 miliardy korun. Úrokové sazby i v uplynulém měsíci dál klesaly, průměrná sazba se snížila o osm setin procentního bodu na 4,84 procenta. Vyplývá to ze dnes zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex.

V meziměsíčním srovnání ale objem červencových hypoték klesl o více než pětinu. "Oproti červnovým výsledkům mohou čísla znamenat vcelku znatelné ochlazení zájmu o nové hypotéky, nicméně tento propad se dal očekávat. Také hypoteční trh se potýká s určitou sezónností a v létě se lidé na pobočky bank zkrátka nehrnou," uvedl server Hypoindex.cz.

Pokles úrokových sazeb byl podle vedoucího analytika společnosti Fincentrum Josefa Rajdla způsoben snížením sazeb u tříletých a pětiletých fixací, které v červenci tvořily přibližně 85 procent všech poskytnutých hypoték.

Nejvíce v červenci zlevnily hypotéky s pětiletou fixací, a to o 0,11 procentního bodu na 4,84 procenta. Sazby u jednoletých fixací klesly o 0,09 bodu na 5,19 procenta a u fixací na tři roky o osm setin procentního bodu na 4,93 procenta. Variabilně úročené úvěry naopak podražily o desetinu bodu na 3,88 procenta.

Rozdíl mezi průměrnou variabilní a fixovanou pětiletou sazbou se tak v červenci zmenšil na necelý procentní bod. Podle serveru Hypoindex.cz používají klienti variabilně úročené hypotéky často na refinancování stávajících úvěrů.

Historicky poprvé banky v červenci poskytly největší objem hypotečních úvěrů s fixací úrokové sazby na tři roky, doposud dominovaly úvěry s pětiletou fixací.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita