V Libereckém kraji přibývá lidí, které povodeň připravila o práci

16.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V Libereckém kraji přibývá lidí, kteří přišli kvůli povodni o práci. Na úřadech práce se hlásí i podnikatelé, které velká voda připravila o živnosti. Jen v minulém týdnu se na úřadech registrovalo 32 lidí, kteří jako důvod ztráty zaměstnání uvedli záplavy, z toho 18 bylo živnostníků, uvedla ředitelka Úřadu práce v Liberci Kateřina Sadílková.

Bleskové záplavy, které před týdnem postihly Liberecký kraj, zasáhly především Frýdlantsko a také část Českolipska. Právě tyto regiony mají v kraji nejvyšší nezaměstnanost. Na Frýdlantsku bylo na konci července bez práce 1531 lidí a míra nezaměstnanosti dosáhla 15,2 procenta, na sousedním Novoměstsku byla ještě vyšší - 16,8 procenta. Dobře na tom ale není ani oblast Hrádku nad Nisou s nezaměstnaností 11,9 procenta nebo Chrastavy, kde nemá práci 11,6 procenta práceschopných obyvatel.

Úřad práce se proto snaží lidem i obcím pomoci. "Starostové mohou žádat o umístění dalších nezaměstnaných na veřejně prospěšných pracích, a to na omezenou dobu tří měsíců," řekla Sadílková. Liberecký úřad práce na jejich financování vyčlenil dva miliony korun, další peníze mu solidárně poskytnou další úřady práce v zemi. "K dispozici máme asi osm milionů, díky tomu mohou obce zaměstnat více než 200 lidí," dodala Sadílková. Úřad také zvýšil příspěvek na veřejné práce, v zaplavených obcích dostanou na každého pracovníka 12.000 korun místo dosavadních 9000 Kč.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita